GEMEENTE LITH

'kleine gemeente problematiek'

Persbericht 4 maart 2005 - Lith

Onderwerp: Bijeenkomst van gemeenten met minder dan 10 000 inwoners in Lith op 3 maart 2005 inzake 'kleine gemeente problematiek'

In de gemeente Lith is gisteren een bijeenkomst gehouden van burgemeesters en wethouders van een aantal kleine gemeenten in Nederland. De bijeenkomst vloeit voort uit een oproep in september 2004 van voormalig burgemeester Van Hoek-Martens van de gemeente Lith aan 76 gemeenten met een inwonertal lager dan 10. 000, tot krachtenbundeling richting Rijksoverheid. Als gevolg van herindeling is dit aantal gemeenten met minder dan 10 000 inwoners per 1 januari 2005 nog teruggebracht tot 64 gemeenten.

De oproep om gezamenlijk in actie te komen teneinde in de toekomst de leefbaarheid/vitaliteit en het voorzieningennivo in kleine gemeenten te kunnen garanderen, is enthousiast ontvangen: 28 gemeenten ondersteunen in beginsel het initiatief. Gisteren vond in het gemeentehuis in Lith een voorbereidende startbijeenkomst plaats.

In een presentatie wees wethouder Hoezen van de gemeente Lith op de erkenning van de grote steden problematiek. Als gevolg hiervan ontvangen de zogenaamde G4-gemeenten intussen gezamenlijk 1/4 deel van de totale algemene uitkering uit het gemeentefonds, terwijl slechts
1/8 deel van de Nederlandse bevolking in deze steden woont. Zijn presentatie vormde de aanleiding tot een zeer levendige discussie over de typische zaken waar veel kleine gemeenten mee te maken hebben zoals relatief hoge lokale lasten voor burgers en een (dreigende) verschraling van het voorzieningenniveau. Ook de voordelen van het wonen in een kleine gemeente kwamen uitgebreid voor het voetlicht.

Geconcludeerd werd dat het zinvol is het Lithse initiatief van krachtenbundeling voort te zetten in de toekomst en van elkaar te leren en te streven naar samenwerking (o.a. benchmarking). Uitgaande van de eigen kracht van kleine gemeenten werd vervolgens als doel geformuleerd het bewerkstelligen van een erkenning van de eigen specifieke positie van kleine gemeenten. Met het oog hierop is een werkgroep opgericht onder leiding van wnd. Burgemeester P. Schriek.

Ook werd positief gereageerd op de door het VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) getoonde belangstelling voor het initiatief.
----
AS
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:

Waarnemend burgemeester: P. Schriek
Te bereiken via het bestuurs secretariaat gemeente Lith Telefoon 0412-485969


04 mrt 05 11:50