Korps Landelijke Politiediensten

Ongevallen omgeving Valburg

Knooppunt Valburg 05-03-2005 - Vrijdagochtend 4 maart 2005 om 8.16 uur ontstond er een enorme chaos op de A-15 ter hoogte van Herveld. In dichte mist raakten ca. 20 voertuigen betrokken bij een kettingbotsing. Bij het ongeval raakten 14 personen gewond. Zij zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Arnhem, Nijmegen en Ede. De A-15 is tot 13.00 uur vanaf Zetten in de richting Nijmegen afgesloten geweest. Vanaf knooppunt Deil was de A-15 tot 16.30 uur afgesloten.

In dichte mist zijn vrijdagochtend diverse ongevallen gebeurd. De politie zoekt de oorzaak in de hoge snelheid van veel automobilisten tijdens mist.
In totaal zijn op de A-15 en A-50 op 25 plaatsen problemen geweest door kettingbotsingen.
Hierbij waren ca. 130 voertuigen betrokken, waarvan 22 vrachtwagens. Er zijn 23 gewonden afgevoerd naar ziekenhuizen in de omgeving.

Bij Herveld was de rijbaan volledig versperd en zaten in 10 auto´s diverse personen bekneld.
Er zijn 14 personen naar de ziekenhuizen in de omgeving. De GHOR (Geneeskundige Hulpverlening Ongevallen en Rampen) heeft 15 ambulances ingezet om alle gewonden te vervoeren.
De brandweerkorpsen van Zetten, Heteren, Oosterhout en Elst zijn met 6 voertuigen en 50 mensen tot ca. 10.00 uur bezig geweest om alle personen te bevrijden.
Er is een extra ambulance vrijgemaakt om de diverse automobilisten die in de brandweerkazerne in Zetten zijn opgevangen, te ondersteunen.

De brandweer waarvoor dit een grootschalig inzet was heeft in overleg met de GHOR de slachtoffers door middel van speciaal hydraulisch gereedschap uit de voertuigen bevrijd.

Het Korps Landelijke Politie Diensten zal in samenwerking met de Regionale Politie Gelderland Midden een strafrechtelijk onderzoek instellen naar de diverse ongevallen. Mocht u nog vragen hebben met betrekking tot dit ongeval kunt u zich op kantooruren wenden tot de Verkeerspolitie in Wolfheze 026-4835500.