Ingezonden persbericht


Fotoproject wil haarziekte bespreekbaar maken

Boek en tentoonstelling Undercover/ Onthecover 5 maart t/m 17 april 2005 in het Nederlands fotomuseum

Undercover / Onthecover is een fotoproject over de haarziekte Alopecia Areata waarbij hoofd- en/of lichaamshaar tijdelijk of permanent, helemaal of gedeeltelijk uitvalt. Al heeft 2% van de bevolking een vorm van deze haarziekte, de bekendheid van de ziekte blijkt minimaal en het niet hebben van haar -als dit geen vrijwillige keuze is- is nog altijd een taboe. Kunstenaar Monique Benthin vond negen fotografen bereid mee te werken: Noor Damen, Ine Lamers, Koos Breukel, Desiree Dolron, Carla van de Puttelaar, Jouk Oosterhof, Vincent Mentzel, Adrienne M. Norman en Bert Sissingh. De fotografen laten zien dat mensen die de ziekte hebben krachtige individuen zijn, die er mooi en gezond uit kunnen zien en geen haar nodig hebben om dat te onderstrepen. Het museum en Benthin hopen met de tentoonstelling meer bekendheid te geven aan de ziekte en een bijdrage te kunnen leveren aan de beeldvorming rond Alopecia Areata. Bovenal willen ze laten zien hoe fotografie kan bijdragen aan een positieve beeldvorming met betrekking tot maatschappelijke onderwerpen. Een gelijknamig boek (E 19,95) verschijnt bij de tentoonstelling.

De ziekte Alopecia Areata (letterlijk pleksgewijze kaalheid), die bij 2% van de bevolking voorkomt, is een goedaardige aandoening van de haarwortels met als gevolg (pleksgewijze) tijdelijke of permanente haaruitval. Meestal is dit op het hoofd, maar het kan ook op andere plaatsen op het lichaam voorkomen. De mensen voelen zich verder gezond, alleen door de afwijkende uiterlijke verschijning ontstaat er een vertekend beeld tussen hoe iemand zich voelt en hoe deze eruit ziet. Dit heeft in sommige gevallen psychische problemen tot gevolg, omdat het niet hebben van haar -als dit geen vrijwillige keuze is- nog altijd een taboe is.

Initiatiefnemer van het project Undercover/ Onthecover is beeldend kunstenaar Monique Benthin, die zelf aan de ziekte lijdt. Door middel van dit fotografie-project hoopt ze dat er nieuwe inzichten zullen ontstaan op de invloed die haar (of het ontbreken ervan) heeft op ons zelfbeeld en op de manier waarop mensen elkaar beoordelen. Voor het project vroeg Benthin negen fotografen die werk maken dat zich concentreert op de menselijke conditie en van wie ze dacht dat ze op een goede manier met de kwetsbaarheid van het onderwerp overweg konden. Ook zocht Benthin de modellen voor de fotografen, die op hun beurt door hun medewerking openlijk naar buiten treden met hun ziekte en zich letterlijk blootgeven. Het museum en Bentin hopen met de tentoonstelling meer bekendheid te geven aan de ziekte en een bijdrage te kunnen leveren aan de beeldvorming rond Alopecia Areata. Bovenal willen ze laten zien hoe fotografie kan bijdragen aan een positieve beeldvorming met betrekking tot maatschappelijke onderwerpen.

Aan de tentoonstelling en het boek werkten negen fotografen mee: Noor Damen, Ine Lamers, Koos Breukel, Desiree Dolron, Carla van de Puttelaar, Jouk Oosterhof, Vincent Mentzel, Adrienne M. Norman en Bert Sissingh i.s.m. Sjoukje Boersma. Ondanks de grote verscheidenheid aan benaderingen van de ziekte en de problematiek die deze met zich meebrengt, hebben ze één ding gemeen. De portretten tonen ons krachtige individuen, die er mooi en gezond uit kunnen zien en geen haar nodig hebben om dat te onderstrepen.


. Opening en lezing Lezing door Prof.dr. Anneke Smelik op zaterdag 5 maart om 16 uur over Het haarloze ideaal: de virtualisering van het lichaam (gratis entree, gaarne aanmelden). Aansluitend zal de opening van de tentoonstelling plaatsvinden, met o.a. Ida Stroosnijder, zij is journaliste en heeft sinds haar 21e jaar Alopecia Universalis, dus ook geen wimpers, wenkbrauwen etc. Ida werd gefotografeerd door Vincent Mentzel.
. Het boek Undercover/ Onthecover uitgeverij Artimo / concept: Monique Benthin (SAM Stichting Art Medicine) / tekst: Marijn van der Jagt, Claudia Küssel en Prof. Dr. Jan D. Bos / tekstredactie: Frits Gierstberg, vormgeving: SYB / Nederlands isbn 90-8546-027-1 / Engels isbn 90-8546-028-X / prijs E 19,95.
. Het project is mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Mondriaan Stichting, VSB Fonds, Rotterdamse Kunststichting, Centrum Beeldende Kunst, SBAW.

Persinformatie kunt u o.a. downloaden via de website van het Nederlands fotomuseum. U kunt voor de persfoto's een wachtwoord aanvragen bij het Nederlands fotomuseum pr en marketing 010 213 20 11

Femke IJsinga-van Boxsel ? fijsinga@nederlandsfotomuseum.nl Pieter Lagerwerf ? plagerwerf@nederlandsfotomuseum.nl Ook voor meer informatie over de tentoonstelling en/of interviews.


---- --