Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 23 februari 2005

IEDERE ZATERDAG IN MAART: GRACE KELLY

Iedere zaterdagmiddag in maart brengt TCM een eerbetoon aan Grace Kelly, een prachtige, elegante en charmante actrice, prinses op het scherm en in werkelijkheid. Volgens Alfred Hitchcock, die haar selecteerde voor Dial M For Murder (1954), was Kelly de perfecte, klassieke blondine. Haar eerste grote optreden was in de succesvolle film High Noon (1952), een western die haar vreemd genoeg geen roem bracht. Toch selecteerde John Ford haar voor een rol in Mogambo naast Clark Gable en Ava Gardner; vervolgens kreeg zij een zeven-jarig contract bij MGM.

Nadat zij in 1955 een Oscar won voor haar rol in The Country Girl (1954), schitterde zij in Green Fire. Daarna speelde ze in 1956 in High Society, een musical remake van The Philadelphia Story (1940), snel gevolgd door een remake van One Romantic Night (met Lillian Gish) getiteld The Swan. In 1956 kondigde Grace Kelly haar huwelijk met Prins Rainier van Monaco aan en tegelijkertijd de afsluiting van haar filmcarrière.

zaterdag 5 Maart

14:00 Mogambo

1953, kleur, regie: John Ford, Sterren: Grace Kelly, Clark Gable en Ava Gardner.

Victor Marswell bestiert een bedrijfje dat zich bezig houdt met het vangen van wilde dieren voor opdrachtgevers. De wulpse Eloise Kelly raakt daar per ongeluk verzeild en er springt direct een vonk over tussen hen. Dan arriveren de heer en mevrouw Nordley die op safari gaan om onderzoek te doen naar gorilla's. Mevrouw Nordley is niet meer zo erg geïnteresseerd in haar echtgenoot en laat haar oog vallen op Marswell. De twee heren en twee dames hebben enige moeite met het arrangeren van al deze emoties naar ieders tevredenheid. De vraag is of zij daar in slagen.

zaterdag 12 Maart

14:00 The Swan

1956, kleur, regie: Charles Vidor, Sterren: Grace Kelly en Alec Guinness. Prinses Beatrix wil dat haar dochter, prinses Alexandra, met een kroonprins trouwt, maar Alexandra is verliefd geworden op haar leraar. Oorspronkelijk was deze film in 1930 'One Romantic Night' met Lillian Gish in de hoofdrol.

zaterdag 19 Maart

14:00 Green Fire

1954, kleur, regie: Andrew Marton, Sterren: Grace Kelly en Stewart Granger. Rian Mitchell ontdekt een vindplaats voor smaragden in Zuid Amerika, maar wordt door inlanders verjaagd voordat hij kan gaan graven. Hij overtuigt zijn partner Vic om mee terug te gaan naar deze plek. Wanneer hij daar aankomt ontmoet hij Catherine en Donald Knowland, broer en zus die een koffieplantage runnen. Rian valt voor Catherine en wordt verscheurd tussen zijn liefde voor haar en het "groene vuur" van de smaragden.

zaterdag 26 maart

14:00 High Society

1956, kleur, regie: Charles Walters, Sterren: Grace Kelly, Frank Sinatra, Bing Crosby

De jeugdvrienden (Grace Kelly en Bing Crosby) zijn ooit getrouwd maar snel daarna weer gescheiden. Beiden zijn van welgestelde families. Nu gaat Tracy Lord (Grace Kelly) opnieuw trouwen, dit keer met een geslepen zakenman. Haar ex, C.K. Dexter-Haven (Bing Crosby) houdt nog steeds van haar. Tracy heeft een nieuwsgierige jongere zus die zich met de zaak bemoeit en probeert om Tracy's leven in goede banen te leiden. Tracy's vader is een playboy. 'Spy' magazine chanteert de familie van Tracy en dreigt om de uitspattingen van vader openbaar te maken als hij ze niet toestaat om de trouwpartij te verslaan. Spy magazine stuurt de charmante verslaggever Mike Connor (Frank Sinatra). Tracy is in inmiddels in opperste staat van verwarring over haar gevoelens. Houdt ze nu van haar verloofde, haar ex of misschien wel van de charmante journalist van Spy Magazine? De film portretteert de levensstijl van de rijken met een flinke dosis humor en jazz (Louis Armstrong's band).

De muzikale omlijsting van Cole Porter bevat 'Who Wants to Be a Millionaire?', 'Well, Did You Evah?' en het wereldberoemde 'True Love'.

TCM (Turner Classic Movies) betrekt haar films van een zeer uitgebreide bibliotheek met films uit de periode van 1920 tot 1990. TCM laat zien welke plaats deze films innamen in de geschiedenis en welke relevantie zij hebben voor de hedendaagse samenleving. TCM brengt voor haar kijkers het witte doek tot leven met exclusieve diepgaande interviews met beroemdheden, speciale documentaires en speciale themamaanden.TCM is zonder twijfel een klassiek filmstation met een eigen stijl. Het station zendt 24 uur per dag uit (zonder reclame-onderbrekingen tijdens de film) en is beschikbaar via kabel en satelliet in negen talen: Engels, Deens, Nederlands, Frans, Grieks, Hebreeuws, Pools, Spaans en Zweeds.


---

Voor informatie kunt u contact opnemen met:

Matthijs Spits: 070-3244033 of 06-53277138, matthijs.spits@turner.com

Voor het downloaden van beelden bij de hoogtepunten van TCM kunt u inloggen op:http://europe.turnerinfo.com