Ingezonden persbericht


Persbericht 0507

Dordrecht, 28 februari 2005

Nieuwe fluisterboot Biesboschcentrum gaat te water!

Op 5 maart 2005 wordt de nieuwe fluisterboot van het Biesboschcentrum Dordrecht te water gelaten. Aan het schip, dat de Halve Maen gaat heten, wordt druk gebouwd op de scheepswerf van Tinnemans in Maasbracht.

De Halve Maen is een unieke boot. Het is de grootste rondvaartboot van Europa op zonne-energie. Het schip kan bovendien overschakelen op (bio)diesel voor meer power, bijvoorbeeld Als het op de rivier vaart. De Halve Maen krijgt haar thuishaven bij het Biesboschcentrum Dordrecht, maar de boot zal ook regelmatig vanuit Dordrecht varen, onder meer voor culinaire vaartochten rond het Eiland van Dordrecht.

Als het schip in Maasbracht te water gaat is het nog niet klaar. Met man en macht wordt ook daarna nog gewerkt aan de elektronica en aan de inrichting van het schip. De tewaterlating wordt een informele feestelijke happening, waarvoor het bestuur van het Natuur- en Recreatieschap en de medewerkers en vrijwilligers van het Biesboschcentrum per touringcar afreizen naar Maasbracht. De voorzitter van het Natuur- en Recreatieschap, Govert Veldhuijzen, zal de aanwezigen toespreken. De tewaterlating, die om 11 uur begint en als alles meezit rond 13 uur zal zijn afgerond, wordt gevierd met een toast.

De Halve Maen wordt bij de tewaterlating nog niet gedoopt. Dit zal gebeuren tijdens de officiële ingebruikname op 31 maart bij het Biesboschcentrum Dordrecht.