Universiteit van Amsterdam

Project Check die Merrie over straattaal op gevel UB A'dam

Persbericht

CHECK DIE MERRIE

Een project van de beeldend kunstenaars Nynke Deinema en Caroline de Roy, geïnspireerd op straattaal. Check die Merrie is te zien en te horen op alle zaterdag- en zondagavonden in de maand maart 2005 van 18.00 - 22.00 uur op de gevel van de Universiteitsbibliotheek (UB), Singel 425 in Amsterdam.

Hoor die torrie van een tatta en een suri in de loco: ze werden gepakt voor boren, betaalden niet hun boete en moesten peppen voor de scotoe.

Het project Check die Merrie (kijk die Mercedes) gaat over straattaal. Straattaal is meer dan alleen een samensmelting van woorden uit diverse talen en het toekennen van nieuwe betekenissen aan bestaande Nederlandse woorden. Het heeft een eigen cultuur. Straattaal komt voort uit omgang met elkaar, uit creativiteit, is constant in beweging en wordt vooral gebruikt door jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar.

Geïnspireerd door de straattaal hebben Nynke Deinema en Caroline de Roy een aantal maanden samengewerkt met leerlingen van het Nova College in Amsterdam-West. Het resultaat is een drieluik van foto s, videobeelden en geluidsopnames.

Op twee ramen van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek zijn fotoprojecties te zien van deze jeugdcultuur, uitvergrote close-ups die uit hun context zijn gehaald. Op het derde raam is een video te zien waarin een battle (een strijd in woord of dans) het uitgangspunt is. Vanuit twee vuilnisbakken tegenover de UB is straattaal te horen. Naar aanleiding van dit project is een boekje gemaakt, waarin een woordspel over straattaal is opgenomen. Het boekje is te koop tijdens de officiële start van Check die Merrie en later in de winkel van de tentoonstellingsruimte in de Universiteitsbibliotheek aan het Singel in Amsterdam.

Opening op zaterdag 5 maart om 18.00 uur in de kantine van de Universiteitsbibliotheek door de directeur van de UB, Nol Verhagen, met bijdragen van dr. Leonie Cornips (Meertens Instituut) en rapper Kimo.

Check die Merrie is gefinancierd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en wordt mede mogelijk gemaakt door de Universiteitsbibliotheek.

Nynke Deinema (1963) is beeldend kunstenaar.
Caroline de Roy (1962) is beeldend kunstenaar en grafisch vormgever.

Voor de pers:
Nadere inlichtingen bij Ko van Harn, In- en externe communicatie Universiteitsbibliotheek, Amsterdam, (tel. 020 - 525 2698 / 2054 - j.h.vanharn@uva.nl).