NEN


ISO start met normontwikkeling voor MVO

De eerste vergadering van de ISO-werkgroep die de richtlijnen voor MVO gaat ontwikkelen staat gepland van 7 tot en met 11 maart 2005 in Brazilië. ISO verwacht dat de ontwikkeling van de richtlijnen ongeveer 3 jaar duurt. De publicatie ervan wordt begin 2 008verwacht.

Het document zal richtlijnen bevatten voor 'Social Responsibility (SR)'. Het wordt geen managementsysteemnorm en is expliciet niet bedoeld voor certificatiedoeleinden. Van de 37 landen die gestemd hebben op het voorstel, hebben slechts 4 landen 'tegen' gestemd. Het voorstel is dus met een grote meerderheid van stemmen aangenomen.

Het werk wordt uitgevoerd door een speciaal gecreëerde werkgroep die zich op haar eerste vergadering voornamelijk richt op de organisatie van toekomstige activiteiten. Discussie en besluitvorming zullen plaats vinden over zaken als:

· Structuur en randvoorwaarden van de werkgroep,
· Structuur van de richtlijnen voor Social Responsibility,
· Projectplan,

· Benoeming van voorzitters en secretariaten van werkgroepen.

"De toekomstige richtlijn is van groot belang voor stakeholdergroepen als wetgevers, arbeidsorganisaties en non-gouvernementele organisaties (NGO's) die in het verleden nog beperkt contact met ISO hadden. We zullen zeker innovatief, open en transparant moeten zijn om hen te betrekken", aldus de Braziliaanse voorzitter van de ISO-werkgroep Jorge Cajazeira.

"De richtlijn dient absoluut toegevoegde waarde te hebben en zal dus geen verdragen/conventies van bijvoorbeeld de International Labour Organization (ILO) of de Verenigde Naties (VN) vervangen. ISO voegt waarde toe door het ontwikkelen van internationale consensus over de MVO-richtlijnen, die onder meer helderheid brengen en de communicatie bevorderen."

"Onze ambitie is het ontwikkelen van wereldwijd erkende richtlijnen die nuttig zijn voor organisaties die MVO willen opzetten, implementeren, onderhouden en verbeteren."

NEN, het Nederlands lid van ISO, heeft momenteel een schaduwnormcommissie MVO in oprichting die de activiteiten van de ISO-werkgroep nauwlettend volgt en beïnvloed. Zij verzorgen ook het Nederlandse commentaar en stem. Daarnaast is NEN hard bezig met de oprichting van het MVO-forum, een interessante groep bedrijven en organisaties die graag op de hoogte gehouden wil worden van normalisatie-activiteiten op het terrein van MVO.

Voor meer informatie over normalisatie op het terrein van MVO kunt u terecht bij drs. Louise Bergenhenegouwen, telefoon: 015 2 690 122, e-mail: louise.bergenhenegouwen@nen.nl