Ingezonden persbericht


Première van de VARA serie van 21 korte films in het kader van het project '26.000 gezichten' op maandag 7 maart, de Balie Amsterdam

Razie, moeder van vier kinderen, vluchtte uit Iran, na door haar man vijfentwintig jaar lang geestelijk en lichamelijk te zijn mishandeld. Al acht jaar hoopt ze dat ze in Nederland mag leven, werken en een nieuwe toekomst op kan bouwen. Maar de Nederlandse regering zegt dat ze een persoonlijk probleem heeft, geen politiek vluchteling is en dus terugmoet. Zo zijn de regels hier. Razie loopt het gevaar bij terugkomst te worden opgepakt en gestenigd, omdat zij haar man verlaten heeft. Zo zijn de regels in Iran. Vol angst wacht Razie op de dag dat ze definitief te horen krijgt dat ze wordt uitgezet. Terwijl ze zich hier thuis voelt en zo graag zou willen blijven.

Hierbij nodigen wij u van harte uit voor de première van een nieuwe serie van 21 korte films in het kader van het project '26.000 gezichten', die vanaf 11 maart door de VARA wordt uitgezonden op Nederland 3. De première vindt plaats op maandag 7 maart in De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 in Amsterdam van 15.00 - 17.00 uur.

Ook zal de serie op donderdag 10 maart, van 16.00 -17.30 uur en op zaterdag 12 maart van 13.00 - 14.30 uur in De Balie worden vertoond in het kader van het Amnesty International Filmfestival. Beide dagen zal de vertoning van de portretten worden omlijst door interviews met asielzoekers en filmregisseurs. Van de première op maandag 7 maart vindt u bijgaand het programma.

Eind vorig jaar is het project '26.000 gezichten' van start gegaan met een pilotserie van 17 korte films, die tijdens het IDFA, bij RTV Utrecht en op Nederland 3 zijn uitgezonden. De nieuwe serie die vanaf 11 maart wordt uitgezonden, is daar een vervolg op. VARA-programmadirecteur Frans Klein: "Je zou kunnen zeggen dat het project letterlijk een gezicht geeft of teruggeeft aan de anders zo anonieme groep van asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland verblijft en nu dreigt te worden uitgezet. En dat is iets waarop de VARA, op deze manier, graag de aandacht wil vestigen." De 21 films van deze serie zijn gemaakt door verschillende regisseurs, onder wie Frans Weisz, Hans Hylkema, Eline Flipse en Ike Bertels.

Iedere film, met een lengte van ca. 2 minuten, toont een individueel portret, waarmee de anonieme groep haar menselijke proporties terugkrijgt. Met ieder portret krijgt de kijker een indringend beeld van de betekenis van het uitzettingsbeleid van minister Verdonk. Hoewel de aandacht voor dit beleid tanende is, is het effect ervan op het leven van vele duizenden individuen onverminderd groot.

Initiatiefnemer van het project '26.000 gezichten' is Joost Bosland, filmmaker en psychotherapeut. In zijn praktijk heeft hij dagelijks te maken met asielzoekers en de stress en angst die mogelijke uitzetting met zich meebrengen. Bosland nam, samen met documentairemaakster Hedda van Gennep, het initiatief om de anonieme groep te portretteren. Hij richtte de Stichting 26.000 gezichten op, benaderde filmmakers, kreeg vele organisaties achter zich, richtte een comité van aanbeveling op, zocht naar wegen voor subsidie en naar manieren om de films te kunnen uitzenden. Inmiddels hebben meer dan 100 filmregisseurs hun medewerking aan het project '26.000 gezichten', dat zich over drie jaar zal uitstrekken, toegezegd.

Vanaf mei zendt Z@ppelin een speciale jeugdserie met portretten van jonge asielzoekers uit.

Voor meer informatie zie ook www.26000gezichten.nl.

De serie die nu op Nederland 3 wordt uitgezonden, is een co-productie van de Stichting 26.000 gezichten en de VARA, en wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Cobo-fonds.

Productie: Manu Hartsuyker
Eindredactie: Katrien de Klein
Producent: René Mendel, Interakt

'26.000 gezichten', m.i.v. vrijdag 11 maart 2005, op wisselende tijdstippen, bij de VARA op Nederland 3.