Ingezonden persbericht


Studium Generale - De Maakbaarheid van de Mens & Lorentz

How To Bluff Your Way In&

DE MAAKBAARHEID VAN DE MENS

door drs. E. van Eijl

Maandag 7 maart, 20.15 uur

Speakers, Burgwal 45-49, Delft

Toegang gratis

Rond 1500 begon Leonardo da Vinci te snijden in lichamen en tekende hij wat hij zag. Hij werd op die manier belangrijk voor de medische wetenschap. Kijken we naar nu, dan zien we dat de kunstenaar juist de criticus van diezelfde wetenschap is geworden. In onze tijd waarin genetische manipulatie en klonen aan de orde van de dag zijn, zie je dat veel kunstenaars zich met de ethiek en esthetiek rond die zogenaamde "maakbaarheid" van de mens bezig houden.

Een lezing met veel beeldmateriaal door de eeuwen heen.

Elvira van Eijl is kunsthistorica aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving, Enschede (AKI) en coördinator van het Studium Generale van AKI.

2005 World Year of Physics

LORENTZ: VAN DE KLASSIEKE NAAR DE MODERNE NATUURKUNDE

door prof.dr. Frits Berends

Woensdag 9 maart, 20.15 uur

Speakers, Burgwal 45-49, Delft

Toegang gratis

Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) werd in 1876 te Leiden benoemd tot hoogleraar in de theoretische natuurkunde. Hij geldt als de voltooier van de klassieke natuurkunde en de voorloper van de relativiteitstheorie, een facet van de moderne fysica. Met zijn verklaring van het Zeeman-effect in termen van kleine, negatief geladen deeltjes is dit effect op te vatten als de ontdekking van het elektron. Zeeman en Lorentz ontvingen in 1902 de Nobelprijs. Daarna speelde Lorentz een door tijdgenoten geroemde rol in het discours over de moderne fysica, met name in een reeks van Solvay conferenties. Maatschappelijk maakte hij zich ook verdienstelijk; nationaal voor de afsluitdijk en internationaal voor de Volkenbondscommissie voor intellectuele samenwerking. Bij zijn overlijden was het massale eerbetoon een erkenning van zijn unieke grootheid.

Prof.dr. Frits Berends is hoogleraar in de theoretische natuurkunde verbonden aan het Lorentz instituut van de Universiteit Leiden.

Volgende lezingen in de cyclus 2005 World Year of Physics:

EHRENFEST EN DE KWANTUMREVOLUTIE

door prof.dr. Frans van Lunteren

Woensdag 16 maart, 20.15 uur

STAR TREK: IN EINSTEIN S KETENEN GEVANGEN

door prof.dr. Carlo Beenakker

Woensdag 23 maart, 20.15 uur

Burgwal 45-49, 2601 DC Delft

Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft

Telefoon: 015-2785235, studiumgenerale@tbm.tudelft.nl

www.sg.tudelft.nl