Gemeente Brielle


afbeelding: Persberichten

Cholesteroltest in de supermarkt (28-02-2005)

Cholesteroltest in de supermarkt

Maar liefst 1 op de 3 Nederlanders heeft een te hoog cholesterolgehalte. Weet u eigenlijk wel hoe hoog uw eigen cholesterolgehalte is? De meeste mensen weten dat niet van zichzelf. Vanaf 7 tot 18 maart 2005 kunt u net als vorig jaar uw cholesterolgehalte laten meten in verschillende supermarkten in de regio Zuid-Hollandse eilanden. Op www.hartstichting.nl kunt u vinden welke supermarkten meewerken aan de campagne.

Op weg naar een gezonde gemeenschap
Gemeente zet zich samen met de 15 andere gemeenten in de regio in voor een gezonde gemeenschap. In 2005 besteedt gemeente extra aandacht aan de preventie van hart- en vaatziekten. Cholesterol is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Een hoog cholesterolgehalte in uw bloed kan het ertoe leiden dat uw aders dichtslibben. Een hoog cholesterolgehalte in combinatie met een hoge bloeddruk, overgewicht, roken, inactiviteit en suikerziekte verhogen de kans op een hart- en vaatziekte.

Wat is cholesterol?
Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Zonder cholesterol kan het lichaam niet functioneren. Maar een teveel ervan is schadelijk. Het meeste cholesterol maakt het lichaam zelf in de lever; een klein gedeelte neemt het rechtstreeks op uit de voeding. Normaal gesproken maakt het lichaam precies voldoende cholesterol om goed te kunnen functioneren. Hoewel niet alle soorten cholesterol slecht zijn voor de gezondheid, is het belangrijk om op het cholesterolgehalte te letten.

Wanneer is uw cholesterolgehalte te hoog?
Het cholesterolgehalte wordt gemeten met een bloedonderzoek. Van nature kan het cholesterolgehalte sterk schommelen. Een hoge waarde kan een eenmalige uitschieter zijn. Daarom is het wenselijk om twee à drie bloedonderzoeken te doen met minimaal een week ertussen. Bij een cholesterolonderzoek wordt de totale cholesterolwaarde in het bloed gemeten. Bij een waarde hoger dan 5 is er sprake van een verhoogd cholesterolgehalte. Het cholesterolgehalte zal meer en meer worden beoordeeld in samenhang met het niveau van andere risicofactoren, zoals roken, suikerziekte, hoge bloeddruk en het in de familie voorkomen van hart- en vaatziekten.

Oorzaken van een te hoog cholesterolgehalte
Het eten van veel verzadigd vet
Als er veel vet, vooral verzadigd vet in de voeding voorkomt, maakt het lichaam meer cholesterol aan. Hierdoor stijgt het cholesterolgehalte in het bloed. Verzadigd vet komt bijvoorbeeld voor in roomboter, vaste bak- en braadvetten, hard frituurvet, vette vleeswaren, volvette kaas, volle melk(producten), snacks, gebak, koek en chocolade.

Het eten van veel cholesterolrijke voedingsmiddelen Door de consumptie hiervan kan het cholesterolgehalte in het bloed worden verhoogd. De ongunstige invloed van voedingscholesterol is echter minder sterk dan die van verzadigd vet. Voedingscholesterol komt vooral voor in: eidooier, melkvet , in volle zuivelproducten (volvette kaas en roomboter), orgaanvlees (lever en niertjes en de vleeswaren die daarvan zijn gemaakt). Garnalen, paling en schelvislever bevatten ook veel cholesterol.

Een te hoog lichaamsgewicht
Bij overgewicht veranderen processen in het lichaam waardoor het cholesterolgehalte in het bloed hoger wordt.

Erfelijke aanleg
Sommige mensen hebben een aangeboren neiging tot een veel te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Een dieet helpt dan onvoldoende. Dan zijn er meestal medicijnen nodig om het cholesterolgehalte te verlagen. Als bij uw directe familieleden, ouders, broers of zussen, ooms of tantes, al voor het zestigste jaar een verhoogd cholesterolgehalte of hart- en vaatziekten voorkomen, is het verstandig dit aan uw arts te melden. Andere oorzaken van een te hoog cholesterolgehalte kunnen een traag werkende schildklier, suikerziekte en het gebruik van bepaalde medicijnen zijn.

Gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte
Van een te hoog cholesterolgehalte merkt u zelf niets, maar een verhoogd cholesterolgehalte kan op den duur het dichtslibben van uw slagaders tot gevolg hebben. Hierdoor krijgen de achterliggende organen, bijvoorbeeld het hart of de hersenen, te weinig of helemaal geen bloed meer. Een hartinfarct, een beroerte of een andere vaatziekte kan het gevolg zijn.

Tips
Met een goede en gevarieerde voeding kan het cholesterolgehalte met 10 tot 15 % worden verlaagd. Dat geldt voor iedereen. Bij een cholesterolgehalte boven de 6,5 is het zinvol het voedingspatroon te bespreken met een diëtist. Er worden dan soms ook medicijnen voorgeschreven. In de meeste gevallen wordt na drie maanden het cholesterolgehalte opnieuw gemeten. Op grond van de uitslag wordt de behandeling eventueel aangepast. Voor iedereen geldt het advies: afvallen bij overgewicht en naleven van een gezonde leefstijl, zoals stoppen met roken en voldoende beweging. Overgewicht heeft een ongunstige invloed op het cholesterolgehalte. Een te hoog cholesterolgehalte, gecombineerd met een te hoge bloeddruk, roken of te weinig lichaamsbeweging maakt de kans op hart- en vaatziekten nog groter. En die kans is groter dan de optelsom van de afzonderlijke factoren. Met ander woorden: één plus één is meer dan twee.