Ingezonden persbericht


DEACON OF DEATH van Jan van den Berg
Première en twee debatten

De Utrechtse filmmaker Jan van den Berg won in 2004 tijdens het Nederlands Film Festival het Gouden Kalf voor beste lange documentaire. Naar aanleiding van deze film worden twee debatten georganiseerd: een Cinema.nl debat in het Louis Hartlooper Complex op 7 maart in aanwezigheid van de crew en een over het aankomend Cambodja tribunaal in 't Hoogt. De film zal vervolgens gaan draaien in filmtheater 't Hoogt.

DEACON OF DEATH van Jan van den Berg
De film vertelt het verhaal van Sok Chea. Zij wordt geconfronteerd met de man die tijdens het bewind van Pol Pot haar ouders en het grootste deel van haar familie heeft uitgemoord. Als kind was zij hiervan getuige en 30 jaar nadien staat zij plotseling oog in oog met deze man. Ook nu nog bekleedt hij een belangrijke functie, nu als Deacon of Death, degene die crematies begeleidt. Zij besluit bewijzen tegen hem te vergaren. Hij zal voor de rechter moeten verschijnen. De vraag is of dit mogelijk is in een corrupt land waar recht geen naam heeft. DEACON OF DEATH is een film over de vraag wat te doen met de Rode Khmers, die in drie jaar en acht maanden tijd naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen de dood in hebben gejaagd.

Naar aanleiding van deze film worden twee debatten georganiseerd:

Maandag 7 maart, 19.30 uur film, 21.00 uur debat in Louis Hartlooper Complex: Na de vertoning om 19.30 uur volgt om 21.00 uur een gesprek met de makers, waaronder de regisseur. De presentatie is in handen van filmjournalist Ronald Ockhuysen. Organisatie: CINEMA.NL, de Louis Hartlooper Stichting en Utrechts Debatcentrum TUMULT. Locatie: Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. De toegang voor het debat is vrij, entree film ¤ 5. Reserveren: 030-2320452. Informatie: www.tumultdebat.nl.

Dinsdag 8 maart, 19.30 uur film en debat in ´t Hoogt: Na de vertoning van de film een debat over het aankomend Cambodja tribunaal; de mogelijkheid van rechtvaardigheid na genocide en de vergelijking tussen de impact die dergelijk leed heeft op het individu versus een samenleving. Aan de discussie nemen deel: Jan van den Berg, Dr. John Kleinen, Antropoloog van UvA, Cambodja Expert, Dr. Dick Leurdijk, Clingendael, Expertise: UN, Peace Support Operations, International Security Locatie: Filmtheater t'Hoogt, Hoogt 4, Utrecht. Reserveren: 030-2312216 Meer informatie bij ´t Hoogt, Petra Orthel
www.hoogt.nl / www.sib.nl

St. Utrechts Debatcentrum TUMULT
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht
Kantoor: Wijde Doelen 11, Utrecht. Post: Postbus 411, 3500 AK Utrecht T. 030 2332430 F. 030 2232581 website: http//www.TUMULTdebat.nl