Gemeente Gouda


onze oude buren, vondsten en verhalen uit de bodem van de stad (25/02/2005)

Vanaf maandag 7 maart tot en met donderdag 24 maart is voor iedereen in het Stadskantoor aan de Agnietenstraat 24, de reizende tentoonstelling; Onze oude buren, vondsten en verhalen uit de bodem van de stad gratis te bewonderen. De tentoonstelling bestaat uit een dertigtal kijkdozen waarin met archeologische vondsten en illustraties scenes uit het leven van vroegere bewoners van de stad verbeeld worden.

De tentoonstelling is georganiseerd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Convent van Gemeentelijke Archeologen, dat hiermee een beeld wil geven van de resultaten van archeologisch onderzoek in de steden. Inmiddels zijn er 35 gemeenten, inclusief Gouda, die een eigen archeoloog in dienst hebben. Zij zijn allemaal lid van het Convent van Gemeentelijke Archeologen (CGA), de vereniging die al 25 jaar de belangen van de gemeentelijke archeologie behartigt.

Zeker in de steden staat de archeologie heel dicht bij de burger van nu: de opgravingsputten liggen naast de deur en langs de drukke straten, en de resultaten komen snel in de krant, op de lokale zender en in het plaatselijk museum. Daardoor staan de vroegere bewoners van de stad heel dichtbij ons; het zijn letterlijk onze oude buren, mensen die leefden op dezelfde plaats als waar wij nu wonen. De dingen die ze hebben achtergelaten, leveren merkwaardige, amusante, ontroerende en altijd leerzame verhalen op.

De gemeentelijke archeologen hebben ieder een voorwerp uitgezocht, dat sterk tot hun verbeelding spreekt. Daardoor is er een grote variatie te zien aan bijzondere vondsten, zoals Romeinse loden slingerkogels uit Velsen, een houten boemerang uit het begin van de jaartelling gevonden in Vlaardingen, middeleeuwse wollen kindersokken uit Groningen en een middeleeuws kattenskelet uit Venlo. Voor Gouda heeft onze eigen stadsarcheoloog Maarten Groenendijk een 17de-eeuwse spaarpot met een bijzonder verhaal uitgezocht. Deze en andere voorwerpen worden, begeleid door het verhaal, tentoongesteld.

De tentoonstelling is al sinds 2003 langs diverse locaties in verschillende steden aan het reizen en zal na Gouda doorreizen naar Nijmegen. (zie: www.gemeente-archeologen.nl) Bij de tentoonstelling is een begeleidend boekje verkrijgbaar op de tentoonstellingslocatie of te bestellen bij het secretariaat van het Convent van Gemeentelijke Archeologen, telefoon: (020) 427 67 12. De tentoonstelling is samengesteld door TGV-Leiden, de illustraties zijn van Kelvin Wilson.