Nederlandse Spoorwegen

|Huldiging Erben Wennemars:                              |
|'s Werelds beste sprinter op het podium in Zwolle       |
Unieke treinrit en huldiging op het Grote Kerkplein in Zwolle

Wennemars is goed op dreef tijdens het schaatsseizoen 2004-2005. Eind januari voor de tweede keer op rij Wereldkampioen Sprint in Salt Lake City. Een maand later pakte hij in Heerenveen - voor de derde opeenvolgende keer - de Wereldbeker op de 1000 meter én een derde plaats op de 1500 meter. Van 3 tot en met 6 maart rijdt hij de 500, 1000 en 1500 meter in het Duitse Inzell op de WK Afstanden. Hij verdedigt zijn titel op de 1000 meter. Zwolle is trots op 'zijn' topsporter. Maandag 7 maart wordt Erben dan ook voor al zijn bijzondere prestaties gehuldigd door burgemeester Henk-Jan Meijer en de Stichting Sportevenementen Zwolle.

Unieke 'Erben Wennemars Express'
NS huldigt Erben Wennemars voor zijn schaatsprestaties met een speciale treinrit op 7 maart van Schiphol naar Zwolle. NS is sinds 1 januari 2005 Partner in Sport van NOC*NSF en sinds vorig jaar zomer rijdt er een speciale, oranje olympische trein door Nederland. Maandag zet NS deze trein in om de succesvolle schaatser naar de officiële huldiging in zijn woonplaats Zwolle te brengen. Voor deze gelegenheid is de trein omgedoopt tot 'Erben Wennemars Express'.

De Erben Wennemars Express - met aan boord Wennemars' vrouw Renate, de Zwolse sportwethouder Jaap Hagedoorn, familie, buren en vrienden van de schaatser en een select gezelschap schaatssupporters - vertrekt om 11.15 uur vanuit Zwolle naar Schiphol. In de trein is een schminkteam actief om iedereen op te doffen voor de feestelijke ontvangst van Erben op de luchthaven. De blaaskapel De Wezenloze Spoorbloazers zorgt in de trein en op de stations voor de muzikale noot. Om circa 15.00 uur brengt de Erben Wennemars Express het hele gezelschap én de schaatser terug naar Zwolle. De trein arriveert, na een korte tussenstop in Amersfoort, om 17.00 uur op station Zwolle.

Ontvangst Zwolle

Vanaf station Zwolle binnen gaat het gezelschap, onder politiebegeleiding én met Show- en Marchingband Jubal naar het Grote Kerkplein. De route naar de binnenstad is: Stationsstraat, Burg. van Royensingel, Sassenpoorterbrug, Sassenstraat, Korte Ademhalingssteeg, Grote Markt, Luttekestraat, Grote Kerkplein. Grote Kerkplein
Het programma op het Grote Kerkplein begint om 17.00 uur met een spetterend optreden van de nationaal bekende Zwolse hiphopgroep Opgezwolle. Om 17.30 uur wordt Erben op het podium verwacht. Hij wordt gehuldigd door burgemeester Henk-Jan Meijer. Verder wordt hij toegesproken door Jan van Ommen van de Stichting Sportevenementen Zwolle en Willem Postma, voorzitter van Erbens oude IJsclub Stokvisdennen uit Dalfsen. Om 18.00 uur is het programma op het Grote Kerkplein afgelopen. Aansluitend is er een ontvangst voor genodigden in de Schepenzaal van het stadhuis. Daar spreekt sportwethouder Jaap Hagedoorn Erben toe en ondertekent Erben het Gouden Sportboek van de stad Zwolle.

|Noot voor de redactie,