Digitale Gemeente Houten

Informatieavond spoorverbreding op 7 maart

maandag 28 februari 2005 - Bron: Gemeente Houten

Het spoortracé door Houten wordt verdubbeld van twee naar vier sporen. Naast een vernieuwd station in het centrum, komt er ook een halte in Castellum. De afspraken die de gemeente in 2002 met ProRail maakte, zijn geactualiseerd. Op 7 maart kunnen bewoners en belangstellenden kennisnemen van de uitgewerkte en bijgestelde plannen voor Centrum en Castellum. Op 22 maart bespreekt de gemeenteraad de kaders voor een aanvullende projectovereenkomst.

De spoorverbreding wordt in opdracht van de rijksoverheid voorbereid door ProRail. Uiteraard wordt de gemeente Houten nauw betrokken bij de plannen en voorbereidingen. Ook al omdat de gemeente in dezelfde periode aan de slag gaat met de herinrichting van het Centrum en de ontwikkeling van Castellum.

De gemeente en ProRail hebben nu overeenstemming bereikt over de inpassing en de financiering van een vernieuwd station Houten-Centrum en het realiseren van de extra halte Houten-Castellum.

Nieuwe plannen
De plannen maken het mogelijk in Castellum de gewenste tunnel te realiseren: een brede tunnel voor voetgangers en fietsers, aanvaardbaar wat diepte betreft en mét doorzicht. In het centrum komt een fietstransferium onder alle vier de sporen. Zowel aan de zuid- als aan de noordzijde van Het Onderdoor komt een constructie op kolommen. De noordtunnel schuift in zuidelijke richting iets op. Deze technische oplossing zorgt voor veel extra ruimte en kwaliteit in het gebied tussen de bibliotheek/Albert Heijn en het gebouw Spoorgaard/gemeentehuis.

2002 en verder
Al in 2002 sloten gemeente en ProRail een projectovereenkomst waarin de viersporigheid op hoofdlijnen werd geregeld. Daarbij werden ook de plannen voor het herinrichten van het Centrum (Masterplan Centrum, 2003) en het inpassen van Castellum meegenomen.

Vanaf 2002 was het wachten op een akkoord van de minister van Verkeer en Waterstaat voor de uitvoering van de viersporigheid. Het ministerie maakte een beleidsmatige pas op de plaats waardoor vertraging ontstond in de besluitvorming. Op 2 juli 2004 kreeg ProRail definitief groen licht voor de spoorverbreding. Direct daarna pakten gemeente en ProRail de plannen weer op, inclusief de gemeentelijke plannen voor Centrum en Castellum.

De visie op de ontwikkeling van Castellum is in de tussenliggende periode echter behoorlijk gewijzigd. Op 15 februari jl. besloot de gemeenteraad over de zogenoemde Herijking Castellum. In plaats van de eerder geplande traverse wordt nu uitgegaan van een onderdoorgang. Maar ook veranderde inzichten bij ProRail en verder uitgewerkte plannen in het centrum voor de Spil, het cultuurcluster en de herinrichting van Het Onderdoor, zorgden ervoor dat de projectovereenkomst uit 2002 verder uitgewerkt moest worden.

De belangrijkste wijzigingen, knelpunten en kansen zijn op een rij gezet. Op basis daarvan hebben burgemeester en wethouders nu aanvullend op de overeenkomst uit 2002 afspraken gemaakt met ProRail.

De raadscommissie Bestuur/RO buigt zich op 10 maart over de kaders voor de aanvullende projectovereenkomst. De verwachting is dat de gemeenteraad op 22 maart een besluit neemt over de aanpassing van de plannen en de financiering ervan.

Informatieavond spoorverdubbeling
Bewoners en belangstellenden zijn van harte welkom op de informatieavond op maandag 7 maart. Onderwerp van gesprek: de gewijzigde plannen voor de spoorverdubbeling. De bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis begint om 19.30 uur.

De gemeente heeft ProRail gevraagd die avond een deel van de plannen toe te lichten. Naast ontwerptekeningen is er een virtuele videopresentatie van ProRail. Belangstellenden krijgen zo een goed beeld van het effect van de toekomstige inrichting op de beleving van het centrale stadsgebied. Uiteraard is er voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen. De avond duurt tot uiterlijk 21.30 uur.

Medio mei: meer informatie Houten Centrum
De andere (deel)plannen voor Houten-Centrum en Castellum ondermeer nieuwbouw van woningen en winkels komen niet aan bod tijdens de informatiebijeenkomst op 7 maart. Ook geluidhinder en geluidsmaatregelen komen later aan de orde. Op 7 maart gaat het enkel en alleen om de beide stations en hun directe omgeving.

De gemeente verwacht de komende periode stapsgewijs nadere informatie over de deelplannen en onderdelen hiervan (De Spil, Cultuurcluster, het Rond, geluidmaatregelen) te kunnen verstrekken. De informatie- en inspraakronde in het kader van het bestemmingsplan voor het hele centrumgebied start vermoedelijk in mei van dit jaar.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).