Gemeente Zwolle

Zwolle en VROM ondertekenen convenant Doorontwikkeling digitale bouwvergunning

Maandag 7 maart 2005 ondertekenen minister Thom de Graaf namens VROM en burgemeester Henk Jan Meijer namens de gemeente Zwolle een convenant voor de doorontwikkeling van de pilot Centrale Server Bouwvergunningen, een project waarbij langs digitale weg bouwvergunningen kunnen worden aangevraagd. De bijeenkomst vindt plaats tussen 15.45 en 16.45 uur, in de Thomas a Kempiszaal, stadhuis, Grote Kerkplein.

Twaalf gemeenten, het ministerie van VROM en EGEM hebben de handen ineen geslagen om vervolg te geven aan de pilot Centrale Server Bouwaanvragen. Dat is een gemeenschappelijk systeem voor het digitaal aanvragen en afhandelen van bouwvergunningen, inclusief bijbehorende tekeningen en berekeningen.

Zwolle is bij dit convenant betrokken, omdat de stad in november 2004 als eerste gemeente langs digitale weg bouwvergunningen verstrekt. Op basis van deze ervaring, gaan de deelnemers aan het convenant verder met het ontwikkelen van een Centrale Server. De projectleiding is in handen van het in Den Haag gevestigde bureau EGEM. Zwolle is voorzitter van de stuurgroep. Het project wordt het komende half jaar uitgevoerd. Dit najaar kunnen de gemeenten zich abonneren op het digitale systeem.

Het convenant tussen de gemeente Zwolle en het ministerie van VROM maakt onderdeel uit van het project Andere Overheid. Het project beoogt een krachtige overheid die luistert en slagvaardiger is. Uitgangspunt daarbij is dat de overheid beter moet inspelen op een veranderende samenleving. Concreet richt Andere Overheid zich daarbij op drie thema's: toezicht, minder regels en verbetering dienstverlening.
Het project Andere Overheid dient als katalysator voor dit veranderingproces en valt onder de verantwoordelijkheid van minister De Graaf (Bestuurlijke vernieuwing). De doorontwikkeling van de digitale bouwvergunning past perfect binnen de doelstellingen van het project Andere Overheid.

Programma werkbezoek minister De Graaf aan Zwolle in het kader van het project de Andere Overheid
7 maart 2005, 15.45 ? 16.45 uur
Stadhuis, Thomas à Kempiszaal

15.45 uur Ontvangst
15.50 uur Inleiding door Coen Kemp, manager eenheid Publiekszaken (over de rol en resultaten van Zwolle bij de samenwerking in het project Andere Overheid)
15.55 uur Presentatie E-loket, door Alien ter Burg (over hoe het E-loket functioneert in de praktijk en de samenwerking daarbij met Enschede)
16.10 uur Presentatie Digitale bouwvergunning, door Petra van Oosterbosch (over hoe het systeem werkt in de praktijk en over de doorontwikkeling van
het systeem)
16.25 uur Ondertekening convenant doorontwikkeling digitale bouwvergunning, door minister De Graaf en burgemeester Meijer 16.30 uur Gelegenheid tot stellen vragen
16.40 uur Afsluiting, door Coen Kemp


---