Politie Limburg-Zuid

Twintig politiemensen ingezet na melding ontvoering

Brunssum 07-03-2005 - Twintig politiemensen zijn vrijdagmiddag en avond 4 maart 2005 druk in de weer geweest met een uitvoerig onderzoek dat werd ingesteld na een melding over een ontvoering.

Een getuige had omstreeks 14.00 uur bij een parkeerplaats op de Brunssummerheide een bestelauto zien staan met daarbij drie mannen. Een van deze mannen houdt een vrouw stevig vast en houdt een hand voor haar mond. De getuige ziet verder dat de handen van de vrouw op de rug zijn gebonden en dat ze geen schoenen aan heeft. Het hele gebeuren kwam op de getuige over als ware het een ontvoering. De getuige maakt hiervan meteen melding bij de politie in Brunssum. De politie neemt de melding hoog op en gaat inderdaad uit van een ontvoering.

Meteen wordt een team geformeerd van twintig politiemensen om deze zaak te onderzoeken. Het onderzoek leidde naar een adres in Heerlen, waar twee bestelbusjes worden aangetroffen. Een daarvan voldeed aan de omschrijving die de getuige had opgegeven. In het andere busje zaten op dat moment drie mannen. Gezien het feit dat er bij de ontvoering sprake was van drie mannen werd overgegaan tot de aanhouding van dit drietal, drie mannen in de leeftijd van 23 tot 46 jaar. Dit drietal werd ingesloten. Later op de dag blijkt dat deze mannen niets te maken hebben met het hele gebeuren en ze worden weer in vrijheid gesteld nadat hun verteld was wat er precies aan de hand was en dat de aanhouding dus niet terecht was.

Uit het onderzoek naar de gebruiker van de eerste bestelauto blijkt dat dit een 36-jarige inwoner van Heerlen is, die samen met twee andere mannen uit Heerlen (58 en 39 jaar oud) op de Brunssummerheide is geweest. De 36-jarige man meldde zich in de loop van zaterdagavond aan het politiebureau. De twee anderen werden door de politie in hun woning aangehouden. Uit de verhoren van het drietal, en uit het verhoor van het slachtoffer bleek al gauw dat van een ontvoering geen sprake was maar van een uit de hand gelopen vrijpartij. Het naar de auto terugbrengen van de vrouw is kennelijk wat vreemd gegaan en door de getuige beschouwd als een ontvoering. Om 22.30 uur was de zaak voor de politie duidelijk: geen gijzeling. Geen ontvoering.