Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

`s-Hertogenbosch, 7 maart 2005

Herontwikkeling tot hoogwaardig woon- en verblijfsgebied

Jeroen Bosch Ziekenhuis verkoopt Carolus-terrein aan ontwikkelingscombinatie AM en Rabo Vastgoed

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is tot overeenstemming gekomen met de ontwikkelaars AM Grondbedrijf en Rabo Vastgoed over de verkoop van grond en opstallen van de locatie Carolus van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch. Volgens de huidige planning verhuizen alle ziekenhuisactiviteiten, die worden uitgevoerd op de locatie Carolus, in 2009 naar de locatie Willem-Alexander van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Levering van het terrein aan de ontwikkelingscombinatie zal plaatsvinden in 2011. Aansluitend op de structuurvisie van de gemeente willen AM Wonen en Rabo Vastgoed het Carolus-terrein herontwikkelen tot een hoogwaardig woon- en verblijfsgebied met 350 woningen. Het investeringsvolume bedraagt circa 85 miljoen.

Centrumligging
De centrumligging van het terrein binnen de ring van 's-Hertogenbosch, aansluitend op Station-Oost en grenzend aan de populaire, groene woonwijk De Herven, biedt uitstekende kansen voor herontwikkeling tot een parkachtig woon- en verblijfsgebied. AM Wonen en Rabo Vastgoed hebben in hun planvisie voortgeborduurd op de structuurvisie die de gemeente in 2003 voor het Carolus-terrein heeft opgesteld. In het noordoostelijke gedeelte van het zeven hectare tellende plangebied zullen vrijstaande woningen en stadswoningen verschijnen. De stedenbouw en architectuur sluiten aan op de woonsfeer van De Herven. Het zuidwestelijke deel van de locatie zal een meer stedelijk karakter krijgen, dat aansluit op de omliggende bebouwing aan de Hervensebaan en in het stationsdistrict. In totaal realiseert de ontwikkelingscombinatie circa 350 woningen met een brede spreiding in woningtypologie en prijscategorie.

Gunstig voor patiënten
Dankzij de verkoopopbrengst kan de nieuwbouw, wat betreft de Raad van Bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, in één fase en niet zoals oorspronkelijk het plan was in twee fasen worden gerealiseerd. Het College Bouw velt hierover medio 2005 een definitief oordeel. Bouwen in één fase is gunstig voor de patiënten, omdat zij in dat geval vanaf de oplevering van de nieuwbouw - gepland in 2009 - nog maar één locatie in 's- Hertogenbosch hoeven te bezoeken. Dat is de locatie Willem-Alexander, aan de rand van de stad.
Gedurende de periode tot 2011 is het voortgezet gebruik van de locatie Carolus door middel van een sale en leaseback-constructie gewaarborgd. De periode tussen het verlaten van de locatie Carolus en het opleveren van het terrein heeft het ziekenhuis nodig voor het ontmantelen en slopen van de gebouwen. De locatie Carolus dateert uit 1976. Het gebouw telt 34.000 m². Abeco ZorgVastgoed heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis geadviseerd bij de verkoop van de locatie.

PROFIELEN

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis verzorgt vanuit vijf locaties de medisch specialistische zorg in de regio 's-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Er zijn drie locaties in 's-Hertogenbosch, één in Boxtel en één in Zaltbommel. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot opleidingsziekenhuis. Er werken ongeveer 3.800 medewerkers en 230 medisch specialisten. Hiermee is het één van de grootste algemene ziekenhuizen van Nederland. Het nieuwe ziekenhuis wordt gebouwd op het terrein van de locatie Willem-Alexander in 's-Hertogenbosch. Daar zullen uiteindelijk alle zorgactiviteiten van de Bossche locaties worden geconcentreerd. Naar verwachting is de nieuwbouw in 2009 gereed. Meer informatie: www.jeroenboschziekenhuis.nl.

AM
AM Wonen en AM Grondbedrijf zijn dochterondernemingen van AM NV (voorheen Amstelland MDC), dat op Europese schaal actief is in de gebiedsgerichte ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren(parken). De beursgenoteerde onderneming (Euronext, Amsterdam), met een omzet van 1,1 miljard en een nettoresultaat van 75 miljoen in 2003, heeft een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa. AM heeft projecten in voorbereiding en in uitvoering in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië , Spanje, Portugal, Italië, Tsjechië, Hongarije, Polen en Turkije. Deze zijn toegesneden op de leefstijlen van de consument en respecteren en versterken de lokale cultuur.

In 's-Hertogenbosch is AM momenteel betrokken bij de ontwikkeling van het uitbreidingsgebied De Groote Wielen. De afgelopen jaren ontwikkelde AM het winkelcentrum Arena in de binnenstad en woongebied Empel in het buitengebied. Meer informatie: www.ameurope.com.

Rabo Vastgoed
Rabo Vastgoed is de projectontwikkelaar van de Rabobank Groep. Als projectontwikkelaar en projectfinancier met risicoparticipatie heeft Rabo Vastgoed zich ontwikkeld tot een bijzondere speler op de vastgoedmarkt. Rabo VG is onderdeel van een solide financiële groep en profiteert daarnaast van de unieke kennis die de lokale Rabobanken bieden. Met meer dan 25 jaar ervaring en zo'n 200 lopende projecten -ter waarde van vier miljard euro- in portefeuille behoort Rabo VG tot de grootste woningbouwontwikkelaars van Nederland. Daarnaast participeert Rabo VG in de ontwikkeling van diverse winkelcentra en bezit zij een omvangrijke grondportefeuille. Rabo Vastgoed ontwikkelt met `Oog voor omgeving '. De product-marktcombinaties van Rabo VG zijn succesvol omdat steeds wordt ingespeeld op lokale belangen en emoties. Met als resultaat: nieuwe plekken, zorgvuldig ingepast in bestaande structuren, die door gebruikers en bezoekers langjarig als waardevol worden beschouwd.
De visie van Rabo Vastgoed is dan ook helder en eenvoudig. Projectontwikkeling moet als resultaat hebben dat er locaties ontstaan waar mensen graag komen. Een omgeving waar het veilig is, een plek die interessant is om te wonen én te werken. Een omgeving waar iets te beleven valt, waar mensen zich verbonden mee voelen. Ook op langere termijn. Meer informatie: www.rabovastgoed.nl.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht