Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG: LOKALE PARTIJEN VERDIENEN GELIJKE BEHANDELING

Ook lokale partijen horen recht te hebben op subsidie van rijkswege. Zij hebben net als landelijke partijen een wezenlijke rol in onze democratie en verdienen de gelijkwaardige toegang tot zaken als scholing en vorming, die nu ontbreekt.

De VNG heeft dit standpunt nogmaals kenbaar gemaakt bij de Tweede Kamer, die naar verwachting komende week vergadert over de Wijziging Wet subsidiëring politieke partijen. Met deze wetswijziging krijgen de in de Tweede Kamer vertegenwoordigde partijen een subsidieverhoging van 5 miljoen per jaar, nadat het totale subsidiebedrag in 1999 en 2001 al is verhoogd met respectievelijk 20 en 100 procent. Deze partijen kunnen hun subsidies straks bovendien voor meer doelen inzetten, zoals bijvoorbeeld verkiezingscampagnes en werving van nieuwe leden.

Als gevolg van deze wetswijziging ontstaat een grotere financiële ongelijkheid tussen landelijk en lokaal georganiseerde partijen. Lokale afdelingen van landelijke partijen profiteren namelijk mee van de rijkssubsidie, via de voorzieningen die hun partijen aanbiedt. De VNG pleit voor een wettelijke regeling, waarin deze achterstand wordt weggewerkt en lokale partijen als volwaardig worden aangemerkt.

Voor meer informatie kunt u deze eerder aan de Tweede Kamer verstuurde brief lezen. Zie het origineel