Gemeente Baarle-Nassau


WOZ-beschikking/OZB-aanslag later

Het is gebruikelijk dat de beschikking inzake de Wet Waardering Onroerende Zaken eind februari wordt verstuurd naar alle inwoners.

Mede omdat alle objecten de afgelopen periode opnieuw zijn getaxeerd, wordt de beschikking/aanslag later verstuurd.

De Wet waardering onroerende zaken schrijft voor dat de gemeente voortaan iedere twee jaar de nieuwe waarde moet vaststellen voor alle onroerende zaken in de gemeente. De nieuwe waarde geldt voor de jaren 2005 en 2006 en is bepaald naar de waardepeildatum 1 januari 2003.

In tegenstelling tot de voorgaande jaren ontvangt u geen apart document meer waarin de waarde van uw object is vermeld, de zogenaamde WOZ-beschikking. De nieuw vastgestelde WOZ-waarde die van toepassing is op uw onroerende-zaak staat voortaan vermeld op het aanslagbiljet OZB. TariefdifferentiatieBij de herwaardering van de onroerende zaken is gebleken dat er verschillende waardeontwikkelingen zijn van de categorieën woningen en niet-woningen. In het algemeen zijn de woningen veel meer in waarde gestegen dan de niet-woningen. Hierdoor zou in 2005 de lastendruk van de categorie niet-woningen naar de categorie woningen kunnen verschuiven. De gemeenteraad heeft daarom besloten over te gaan tot tariefdifferentiatie waardoor er geen lastenverschuiving van niet-woningen naar woningen optreedt. Dit betekent dat voor niet-woningen een hoger tarief aan OZB is vastgesteld dan voor de woningen.De gemeente heeft de verhouding bepaald op grond van de feitelijke waardeontwikkelingen van de onroerende zaken, het zogenaamde tijdvakpercentage. Dit tijdvakpercentage betreft een maximum, het staat gemeenten vrij om een lager percentage toe te passen. Bij het bepalen van de OZB-tarieven is uitgegaan van gelijke lasten ten opzichte van 2004. Omdat hierbij is uitgegaan van gemiddelde waardes, kan niet voorkomen worden dat in individuele gevallen sprake zal zijn van een (sterke) stijging van de hoogte van de belastingaanslag.


---