AutoRai

Hyundai Tucson imponteert in Artic Challenge

(7-3-2005)
De Hyundai Tucson heeft zich laten gelden in een gebied waar Koning Winter met harde hand regeert. Deelnemers aan de 5.600 kilometer lange Arctic Challenge reden vanuit Nederland een barre route door Scandinavië en weer terug.
De Bredase Hyundai-dealer Peter van Riel en zijn copiloot Ton Demper behaalden met hun Hyundai Tucson 2.0 CRDi de tweede plaats in het eindklassement. Een knappe prestatie in een deelnemersveld vol veel duurdere terreinwagens en exotische sportwagens. De Arctic Challenge werd overigens gewonnen door de Belgisch-Nederlandse equipe Team ABT, bestaande uit Jacques Sjouwerman en Gregg Hupert.

Peter van Riel, After Sales Directeur van de gelijknamige Hyundai-dealer in Breda, vertelt: âOns team had als een van de weinige geen last van de extreme omstandigheden. De temperaturen lagen continu ver beneden het vriespunt, met een uitschieter tot maar liefst min 42 graden Celsius. Bij vele deelnemers haperde de techniek van hun autoâs, maar onze Hyundai Tucson gaf geen krimp. En het was niet alleen de betrouwbaarheid die ons een voorsprong gaf op de andere deelnemers. De Tucson laat zich ook heel makkelijk rijden. Door zijn uitgebalanceerde onderstel en nauwkeurige besturing blijft de Tucson zelfs op snelheid op het ijs goed bestuurbaar. De vierwielaandrijving draagt daar natuurlijk flink aan bij.â

De 2.0 liter common-rail turbodieselmotor blonk niet alleen uit door souplesse en kracht, maar ook door het verbruik. Van Riel: âGemiddeld konden we ongeveer zestien kilometer vooruit op één liter diesel. Op sommige trajecten kwamen we zelfs nog een paar kilometer verder op een liter.â

Jaarlijks evenement
De Arctic Challenge is een jaarlijks terugkerend evenement. Dit jaar vond de Challenge, een uitermate barre tocht van maar liefst 5.600 kilometer, plaats van 20 februari tot en met 25 februari. De route voerde de ruim twintig deelnemers vanuit Nederland door Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen en weer terug. Daarbij begaven de teams zich boven de Noordpoolcirkel.

Van Riel: âVooral in de bergetappen kon geen enkele andere deelnemer in ons spoor blijven. Door zijn relatief lage gewicht en uitstekende handelbaarheid konden we met de Tucson in een bijzonder hoog tempo over de spiegelgladde bergpassen rijden. Wat ook meespeelde is het hoge veiligheidsniveau van de auto. Mocht er iets misgaan, dan heeft de Tucson een heel scala aan airbags en veiligheidsvoorzieningen aan boord om zijn inzittenden te beschermen. Dat is uiteraard een prettige gedachte.â

Televisieopnamen
De Arctic Challenge wordt ook op televisie uitgezonden. Tim en Tom Coronel volgden de verschillende deelnemers, terwijl zij meereden met het team Van Riel en Demper. Een verslag van de Challenge wordt uitgezonden op 12 en 19 maart in het SBS6-televisieprogramma AutoXperience.

Hyundai levert de Tucson met voor- en vierwielaandrijving. Het motorenpalet bestaat uit twee benzinemotoren een dieselmotor. De prijzen voor Tucson beginnen bij 22.295 euro.