Socialistische Partij

Prominenten roep op tot steun motie-Kant


07-03-2005 * De Tweede Kamerlid moet instemmen met een motie van SP-Kamerlid Agnes Kant om te komen tot verplichte donorregistratie. Een nieuw donorsysteem is nodig om het grote tekort aan donororganen te verminderen en de lange wachtlijst voor orgaantransplantaties terug te brengen. Dat schrijft een groep prominente Nederlanders, onder wie Frits Bolkestein (VVD), Hans van Mierlo (D66), Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA), Gerd Leers (CDA) en FNV-voorzitter Lodewijk de Waal, maandag in een brief in de Volkskrant.

Het huidige Wet op de orgaandonatie is volgens Agnes Kant te vrijblijvend. Van ruim acht miljoen volwassen Nederlanders is niet bekend of zij na hun overlijden wel of geen donor willen zijn. Kant heeft een motie ingediend om te komen tot een Actief Donorregistratiesysteem (ADR). Dat bepaalt dat alle Nederlanders als donor worden geregistreerd, tenzij zij expliciet aangeven dit niet te willen. Alle 8,5 miljoen niet-donors zullen hiervan op de hoogte worden gesteld en behouden te alle tijden de vrijheid om zich te registreren als niet-donor. De groep prominenten roept de Tweede Kamer op om dinsdag in te stemmen met de motie.

Door de onlangs verworven steun van ChristenUnie voor de motie van Kant, kan het voorstel in principe op een meerderheid rekenen. Maar of het werkelijk lukt, zal dinsdag pas blijken. Naar verwachting zal het CDA `hoofdelijke stemming' vragen, waardoor niet per fractie, maar per Kamerlid gestemd wordt. Dit geeft individuele Kamerleden de kans afwijkend te stemmen van hun fractie. De vraag is dinsdag vooral hoeveel `dissidenten' er zijn binnen de fracties van PvdA en LPF, die de motie mede ondertekend hebben.

Jaarlijks sterven honderden mensen omdat ze te lang op een orgaan moeten wachten. Zo staan meer dan 1200 Nederlanders op de wachtlijst voor een niertransplantatie. Dit komt neer op een wachttijd van vier tot vijf jaar. Sinds de invoering in 1998 van de Wet op de orgaandonatie, zijn de wachtlijsten echter alleen maar langer geworden.