Het Nederlandse Rode Kruis

07 maart 2005
Vrouwen spil van hulpverlening in vluchtelingenkampen


Om zeven uur s ochtends is het al heel levendig in het Rode Kruis-kamp Tréguine in het oosten van Tsjaad. Wandelende vrouwen met emmers water op hun hoofd, vrouwen die het graan malen, kinderen die kleren wassen voor hun tent, af en toe elkaar vrolijk nat spattend, en mannen die werkplaatsen bouwen. Door het hele kamp heen hoor je geluiden van mensen die op de best mogelijke manier proberen door te gaan met leven.

Controle over eigen leven
Hoewel de vluchtelingen voedsel en spullen krijgen van het Rode Kruis, houden ze niet alleen maar hun hand op. In tegendeel; ze zijn slachtoffer van geweld en verbanning, maar ze zijn zeker niet de controle over hun leven kwijt.


We zijn geen kinderen, zegt een van de leiders van het kamp. We zijn weggejaagd uit ons huis en hebben alles wat we hadden verloren, maar we kunnen nog steeds ons eigen leven regelen. De meeste activiteiten worden uitgevoerd door de mensen zelf, bevestigt Eelko Brouwer, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Tsjaad. We geven ruimte, materialen en een uitrusting, maar we laten hen zelf bouwen en organiseren. Dat is een belangrijk onderdeel van de hulp die we geven, aldus Eelko.

Vrouwen zijn de spil
Vrouwen spelen hierbij een belangrijke rol. Vooral wat betreft hygiëne is de medewerking van de bewoners van het kamp belangrijk. Het Rode Kruis heeft per stel latrines één vrouw verantwoordelijk gemaakt voor het onderhoud hiervan. Zij zijn uitgerust met emmers, bezems en kruiwagens en moeten er op toezien dat de wcs netjes worden gebruikt en schoongehouden.


De 23-jarige Khadija is één van hen. Ze houdt iedere dag besprekingen met mensen in het kamp over hygiëne en gezondheid. Veel mensen in dit kamp willen graag leren hoe ze diarree en cholera kunnen voorkomen, vertelt Khadija. Laatst nog vond ik wcs die erg vies waren. Ik sprak met de mensen die deze gebruiken en de dag daarna waren ze brandschoon. Khadija wordt verder opgeleid om ook voorlichting over persoonlijke hygiëne en algemene gezondheid te geven.

Meer informatie:

* Noodhulp door het Rode Kruis Zie het origineel