Vlaamse overheid

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap PERSMEDEDELING VAN HET MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 7 MAART

2005

Opruimactie Lacroixbosje in Zussen (gemeente Riemst)

De afdeling Natuur van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap heeft midden 2004 het Lacroixbosje in Zussen aangekocht. Die aankoop sluit aan bij de vrijwaring van de ondergrondse mergelgroeve.
Die groeve is de op één na grootste winterverblijfplaats van vleermuizen in Vlaanderen.
Aangezien alle vleermuizen en dus ook hun verblijfplaatsen wettelijk beschermd worden, wil de afdeling Natuur een inspanning leveren om deze omgeving te behoeden voor mogelijke verstoring in de toekomst.

In het verleden is in het Lacroixbosje enorm veel afval gedumpt dat nu verwijderd moet worden. De afdeling Natuur gaat hiervoor samenwerken met de gemeente Riemst, die voor het transport en sorteren van het verzamelde afval zal zorgen.

De werkzamheden vangen aan op maandag 7 maart en zullen waarschijnlijk een drietal dagen in beslag nemen. In de toekomst zal een verscherpte controle op sluikstorten plaatsvinden en indien nodig zal onmiddellijk beboet worden. Het ministerie hoopt op een mentaliteitswijziging van de sluikstorters zodat het geld van de gemeenschap aan andere zaken dan opruimacties kan worden besteed, want natuur . daar moeten we samen zorg voor dragen!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Afdeling Natuur
Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap
Tel.: 011-74 24 50
e-mail: natuur.lim@lin.vlaanderen.be
of de lokale natuurwachter John Otten, gsm: 0479-79 93 79