CREATIVE VENUE

Vastgoedadviesbureau Fakton versnelt groei: +25%

Commerciële marktpartijen vragen steeds meer ondersteuning om resultaten veilig te stellen

Het Rotterdamse vastgoedadviesbureau Fakton Financiële Vastgoedregisseurs heeft in 2004 het bedrijfsresultaat opnieuw sterk zien toenemen. De totale omzet groeide ten opzichte van het voorgaande jaar met 25%. De traditioneel sterke positie bij de (grote) gemeenten werd gehandhaafd, maar daarnaast wist Fakton het aantal opdrachten bij corporaties en marktpartijen, zoals vastgoedfinanciers en projectontwikkelaars, verder uit te breiden. Fakton verwacht deze groei ook in 2005 te kunnen voortzetten, onder meer door verdere uitbreiding van de dienstverlening op het gebied van risicomanagement, real time ontwikkelingsplanologie en dealstructurering. In totaal werken er 25 mensen bij het bedrijf.

Marktontwikkelingen en -kansen vooral bij commerciële marktpartijen De inmiddels sterke marktpositie bij de grotere gemeenten in het land zal in 2005 verder worden uitgebouwd. De extra groei de komende jaren verwacht Fakton bij commerciële marktpartijen te kunnen realiseren. De vastgoedmarkt staat al een aantal jaren sterk onder druk. Hierdoor worden ontwikkelingsmarges steeds kleiner. In hun zoektocht naar nieuwe mogelijkheden om hun ontwikkelingsmarges te verbeteren, schakelen veel commerciële marktpartijen Fakton in. Het accent in de opdrachten voor deze marktpartijen verschuift en richt zich steeds meer op het concreet realiseren van de bedrijfsdoelstellingen van opdrachtgevers.

Real time ontwikkelingsplanologie
Lange procedures en niet langer actuele ontwikkelingsplannen zijn belangrijke 'winstverslinders' in vastgoedprojecten. Door gebruik te maken van een driedimensionale simulatie gekoppeld aan een financieel rekenmodel, kunnen ruimtelijke plannen real time doorgerekend en geoptimaliseerd worden. Per saldo blijkt dat bij projecten waarbij real time ontwikkelingsplanologie is toegepast een versnelling en verbetering wordt gerealiseerd. Fakton ontwikkelde dit model samen met Cube Architecture.

Risicobeheersing en -analyse
Met de toenemende omvang en complexiteit van vastgoedprojecten groeien ook de risico's. Daarnaast is er sprake van veel nieuwe regelgeving, zoals de Code Tabaksblat en de nieuwe IFRS-reglementen. Bij vastgoedbeleggers en -financiers leidt dit tot een toenemende vraag naar hoogwaardige financiële risicoanalyses en oplossingen op het terrein van risicomanagement; zowel op project- als op (vastgoed)portefeuille- en ondernemingsniveau. Fakton maakte afgelopen jaar voor een groeiend aantal grote opdrachtgevers risico's financieel transparant en reikte tevens ook maatwerkoplossingen aan ter beheersing van de risico's.

Bijzondere financieringen corporate real estate In corporate real estate sectoren zoals de zorgsector wordt vastgoed een asset van toenemend belang. Nieuwbouw en herontwikkeling van ziekenhuizen en zorgboulevards is een sterke trend, en brengt een grote vraag naar expertadvies mee. Fakton helpt in toenemende mate gezondheidszorginstellingen met het optimaliseren van uitbreidingsplannen, het ontwerpen van alternatieve financieringsconstructies en de borging daarvan in financieringscontracten.

Het herontwikkelingsproject als businessplan
De hedendaagse complexiteit van met name binnenstedelijke herontwikkelingsprojecten heeft een grote weerslag op de voorspelbaarheid van de winstgevendheid van dit soort projecten. Fakton adviseert projectontwikkelaars hoe risicovolle projecten veilig organisatorisch en financieel vorm te geven. Hierbij zet Fakton interim managers in die over specifieke vastgoedkennis en
-vaardigheden beschikken, en die zonodig gebruik maken van voor deze projecten specifiek gemaakte rekenmodellen. Zo beschikt Fakton over speciale beleggings-, grondexploitatie- en uitpondmodellen. Fakton is inmiddels marktleider op het gebied van parkeermodellen. Deze modellen worden eventueel ook gebruikt bij het vlot trekken van (her)ontwikkelingsprojecten door middel van procesbemiddeling. Daarbij wordt Fakton onafhankelijk tussen partijen geplaatst.

Vanwege de vertrouwelijkheid en strategische impact die voor een succesvolle uitvoering van bovengenoemde opdrachten nodig is, communiceert Fakton in deze niet de naam van betrokken opdrachtgevers.

Fakton verwacht gedurende 2005 de adviesstaf uit te breiden met circa
3 adviseurs.

Noot aan de
redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Fakton b.v.
Lars Rompelberg - CEO
Beurs WTC/ Beursplein 37, Postbus 30188
3001 DD Rotterdam
lro@fakton.nl

Tel. 010 - 2056210
Fax 010 - 2055373

www.fakton.nl Creative Venue communicatieadvies en PR Frank Witte - woordvoerder
Paasheuvelweg 26
1105 BJ Amsterdam Z-O
f.witte@creativevenue.nl

Tel. 020 - 4525225
Fax 020 - 4528650

www.creativevenue.nl (zie persruimte Fakton)


07 mrt 05 10:55