ARTSEN ZONDER GRENZEN

Artsen zonder Grenzen: Sexueel geweld in Darfur

PERSBERICHT

ARTSEN ZONDER GRENZEN:
VERKRACHTING EN SEXUEEL GEWELD IN DARFUR DAGELIJKSE REALITEIT

Het rapport 'De verwoestende gevolgen van verkrachting. Sexueel geweld in Darfur' is beschikbaar op www.artsenzondergrenzen.nl

Amsterdam, 7 maart 2005 - Verkrachtingen en sexueel geweld maken nog steeds en veelvuldig slachtoffers onder vrouwen en meisjes in het door oorlog verwoeste Darfur, aldus Artsen zonder Grenzen (AzG) in een rapport dat vandaag wereldwijd is uitgebracht. De verhalen van verkrachte vrouwen zijn een afschuwelijke illustratie van de dagelijkse realiteit in de Sudaneze provincie. Inmiddels zijn al meer dan 2 miljoen mensen op de vlucht in Darfur voor het voortdurende geweld.

Tussen oktober 2004 en half februari 2005 behandelden onze artsen in Zuid- en West-Darfur bijna 500 verkrachte vrouwen en meisjes. Volgens Artsen zonder Grenzen is dit aantal maar een fractie van het totale aantal slachtoffers, omdat veel vrouwen de misdaad niet aan durven te geven of hulp durven te zoeken. Bijna eenderde (28%) van de slachtoffers die voor behandeling naar Artsen zonder Grenzen kwam, vertelde dat ze vaker dan één maal verkracht waren, door één of meerdere aanvallers. In meer dan de helft van de gevallen ging de verkrachting gepaard met ander fysiek geweld. Een groot aantal vrouwen verklaarde tegenover Artsen zonder Grenzen met bijlen, zwepen en stokken geslagen te zijn, voor, gedurende of na de verkrachting. Sommige vrouwen waren duidelijk zwanger op het moment van de verkrachting, variërend van vijf tot acht maanden.

De meerderheid van de vrouwen vertelde Artsen zonder Grenzen dat ze werd aangevallen toen ze de relatieve veiligheid van hun dorpen of kampen verlieten om brandhout of water te halen; dagelijkse activiteiten noodzakelijk voor het overleven van hun families.

81% van de 500 slachtoffers die AzG behandelde vertelde dat militieleden of militairen de verkrachting afdwongen met gebruik van hun wapens. In Darfur, en in andere conflicten, wordt verkrachting regelmatig en doelbewust ingezet als oorlogswapen. Het sexueel geweld wordt ingezet om de levens van een deel van de bevolking te ontwrichten en te bedreigen.

In plaats dat de vrouwen goede medische en psycho-sociale zorg ontvangen, worden de vrouwen en meisjes die het sexueel geweld overleven gestigmatiseerd en soms zelfs verstoten door hun naasten. In sommige gevallen zijn slachtoffers van verkrachting zelfs gevangen gezet terwijl de daders ongestraft rond blijven lopen. Dat maakt het al bestaande patroon van verwaarlozing en misbruik nog afschuwelijker.

'Ondanks de verwoestende gevolgen, de omvang en de diepe impact op de samenleving heeft het sexueel geweld in Darfur, en in andere conflicten, nog niet de aandacht gekregen die het verdient.', zegt Kenny Gluck, Directeur Operaties van Artsen zonder Grenzen in Amsterdam. 'Dit moet veranderen. Er moet een einde komen aan deze wrede misdaad, die een schending is van het internationaal humanitair recht. De daders mogen niet langer vrijuit gaan, maar moeten worden vervolgd.'

Aan de vooravond van Internationale Vrouwendag (8 maart) roept AzG lokale regeringen en gezondheidszorginstanties op slachtoffers van sexueel geweld alle nodige hulp te bieden en een einde te maken aan stigmatisering en uitsluiting van de slachtoffers van verkrachting.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling persvoorlichting op 020-5208958 of 06-22529005.


07 mrt 05 11:15