AVERO ACHMEA
http://www.averoachmea.nl

Energiekosten glastuinbouw fors omlaag

Energiekosten glastuinbouw fors omlaag
Vuile stroom en onderhoudskosten teruggedrongen met smoorspoel

Leeuwarden - De glastuinbouwsector kan met een investering van 1500 euro inclusief montage haar energiekosten fors terugdringen en de bruto winst doen toenemen. Dat blijkt uit proeven die onlangs zijn gehouden in een aantal kassen met groeilicht in opdracht van Avéro Achmea. Het gaat om smoorspoelen die zogenaamde vuile stroom binnen het kassencomplex terugdringen.

Vuile stroom
Elektrische apparaten zoals assimilatiebelichting verbruiken stroom als deze worden aangesloten op een spanningsbron. De vorm van de stroom is vaak niet gelijk aan de grootte van de op het apparaat aangesloten spanning. Door de verschillende eigenschappen zal de stroom die door de assimilatiebelichting loopt, en door de voedingbron geleverd moet worden niet meer zuiver zijn. Het gevolg van deze vervormde stromen zijn extra verliezen in de kabels en armaturen . De verliezen uiten zich vooral in warmte ontwikkeling. Een bijzonder nadelig effect van een aantal van de vervormde stromen is dat ze elkaar versterken (optellen).

Risico
Vuile stroom geeft ook een sterk verhoogd risico op brand. Vooral het gebruik van oudere kunststof armaturen en insteekklemmen voor het maken van doorverbindingen verhoogd het brandrisico.Dit risico wordt nog groter indien dit in combinatie wordt gebruikt met schermdoeken op circa 20 tot 40 cm boven de armaturen.

Smoorspoel
Om vuile stroom, vervormde (harmonische) stromen, te reduceren kan in de nulgeleider een afgestemde smoorspoel worden opgenomen. Deze smoorspoel, ontwikkeld door Emri uit Ede (www.emri.nl), bezit eigenschappen dat deze voor stromen, waarvan de frequentie hoger is dan de frequentie van de aangelegde spanning, een hoge weerstand heeft. Door deze weerstand voor hogere frequenties wordt de vuile stroom significant teruggebracht. Hierdoor wordt tevens onnodige warmte ontwikkeling vermeden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Avéro Achmea
Bertwin Tiemersma,
Manager Communicatie
Telefoon: 058- 297 92 34
Mobiel: 06-29077770


07 mrt 05 11:16