Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Markten willen 20 procent minder ziekteverzuim

Nr. 2005/34
7 maart 2005

Markten en bloemen-, vis- en groentewinkels willen ziekteverzuim met
20 procent verminderen

Binnen tweeëneenhalf jaar moet het ziekteverzuim op de markt en in viswinkels, bloemenzaken en de detailhandel in aardappelen, groente en fruit met 20 procent omlaag gebracht zijn. Verder willen deze branches een daling van het aantal mensen dat regelmatig zwaar werk moet doen of lang moet staan. Om dit te bereiken wordt voorlichtingsmateriaal ontwikkeld en komen er trainingen en workshops over gezond werken en tegengaan van criminaliteit. Iedere branche krijgt een 'toolkit' met praktische instrumenten op het gebied van verzuimbegeleiding en werkdrukvermindering. Ook wordt gewerkt aan een brancheloket om werkgevers en werknemers te ondersteunen bij verzuimbegeleiding en
-preventie.

Dit staat in het zogeheten arboplusconvenant van de branches ambulante handel en detailhandel in AFG, bloemen en vis, dat is ondertekend door directeur-generaal Hilgersom namens staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Mede-ondertekenaars zijn de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel, AGF Detailhandel Nederland, VBW Centrale Vereniging Bloemendetailhandel, Verbond van de Nederlandse Visdetailhandel, FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en CNV Bedrijvenbond.

Voor het convenant is in totaal 1,8 miljoen euro beschikbaar. Hiervan betalen de sociale partners en het ministerie van Sociale Zaken ieder de helft. Het convenant loopt tot juli 2007. De branches kiezen voor een gezamenlijke aanpak omdat ze met vergelijkbare arborisico's te maken hebben. Er werken in totaal ruim 100.000 mensen, waarvan driekwart op de markt.

Het werk in de vier branches is lichamelijk zwaar. Tillen, krachtzetten en repeterende bewegingen komen veel voor. Lichamelijke belasting is de belangrijkste oorzaak van het ziekteverzuim en de WAO-instroom. Daarom krijgen werkgevers en werknemers voorlichting over de risico's en maatregelen om klachten te voorkomen, zoals een juiste werkhouding, goed tillen, gebruik van hulpmiddelen als een 'sta-steun', taakroulatie en regelmatige pauzes. Behalve instructiemateriaal worden trainingen aangeboden. Deze besteden ook aandacht aan risico's en maatregelen op het gebied van kou en tocht, allergie, snijgevaar en verbrandingsgevaar.

Vooral op de markt zijn criminaliteit en agressie een probleem. Afgesproken is om overvallen en andere incidenten te gaan registreren. Om onderlinge agressie (binnen een bedrijf) tegen te gaan stelt de branche een gedragscode op en wordt een vertrouwenspersoon aangesteld die klachten behandelt. Daarnaast komt bemiddeling door een onafhankelijke derde (mediation) beschikbaar voor een snelle aanpak van conflicten. Verder gaan de branches onderzoeken hoe winkel- en marktgebieden veiliger ingericht kunnen worden.

De convenantspartijen gaan onderzoeken of er een brancheloket kan worden ingesteld, voor de ondersteuning bij verzuimbegeleiding en
-preventie en als centrale helpdesk voor vragen over personeelsmanagement, arbeidsomstandigheden en reïntegratie. Ook wordt geïnvesteerd in een 'toolkit' om werkgevers en werknemers te ondersteunen met praktische instrumenten. Ondernemers krijgen verder trainingen op het gebied van personeelsbeleid en begeleiding van zieke werknemers. Ook wordt de verzuimregistratie verbeterd en gaan de branches de cijfers van ziekteverzuim en WAO-instroom bijhouden. Onderling gaan de bedrijven afspraken maken over herplaatsing van arbeidsongeschikten.


---

De volledige tekst van het arboplusconvenant van de branches ambulante handel en detailhandel in AFG, bloemen en vis staat op de website www.arboconvenanten.szw.nl.

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel, AGF Detailhandel Nederland, VBW Centrale Vereniging Bloemendetailhandel, Verbond van de Nederlandse Visdetailhandel, FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en CNV Bedrijvenbond.

07 mrt 05 11:19