Gemeente Helmond


---

Unieke pilot bedrijven en veiligheid gestart

Onlangs zijn 7 bedrijven in de provincie Brabant, waaronder bedrijven in Eindhoven en Helmond, gestart met de pilot
veiligheidsbeheerssystemen bij niet BRZO-bedrijven. Bedrijven nemen zelf de verantwoordelijkheid om risicos binnen hun bedrijf te beheersen, zonder dat ze daartoe verplicht zijn. Het gaat om de bedrijven Xycarb en Nedschroef in Helmond, de TU-Eindhoven, het IJssportcentrum, de High Tech Campus en het Philips Complex Acht-zuid in Eindhoven en GCA Nederland te Moerdijk.

Veiligheidsrisico's beperken
De bedrijven gaan aan de slag met een model-veiligheidsbeheerssysteem om bewust te worden van de veiligheidsrisicos op en om het bedrijf en om zelf de verantwoordelijkheid te nemen om deze risicos te beheersen en te verkleinen. Als een bedrijf grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen opslaat en/of bewerkt, kan het onder het BRZO (Besluit Risicos Zware Ongevallen) vallen. Deze bedrijven zijn daarom wettelijk verplicht een Veiligheidsbeheerssysteem op te zetten. Risicovolle bedrijven die, in verband met de hoeveelheden stoffen, niet onder de BRZO-regelgeving vallen, hoeven dit niet. Maar dat betekent nog niet dat het veiligheidsbewustzijn en de veiligheidsbeheersing bij deze bedrijven niet belangrijk zijn. De 7 bedrijven gaan daarom met dit gegeven aan de slag.

Brabant Veiliger
Onlangs is het Programma Brabant Veiliger gestart, onder regie van de Provincie. Er zijn 23 projecten geselecteerd die moeten bijdragen aan de gewenste kwaliteitsimpuls voor de uitvoering van het externe veiligheidsbeleid in de provincie. Aan het bovengenoemde project nemen de Milieudienst Regio Eindhoven, de Regionale Brandweer, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven, de Arbeidsinspectie Regio Zuid en Tritium Advies BV deel.

---

| |