Landstede Open Huis


Uniek integratieproject allochtone studenten

Oud-collegas die allochtone studenten coachen. Het is één van de vele maatjesprojecten in Nederland, maar wel een hele interessante. Landstede-vutters zijn persoonlijke coach van allochtone studenten. Doel is om vroegtijdig schoolverlaten en werkloosheid preventief tegen te gaan.

Officieel begint het project pas in september 2005. Onlangs is er al op kleine schaal begonnen. Uiteindelijk wil Landstede 50 studenten aan 17 coaches koppelen. Samen met het ROC van Twente, het Deltion College en ROC Aventus haalde Landstede bij de provincie Overijssel voor dit jaar een subsidie van 300.000 binnen voor de mentoring-projecten. Waar de andere ROCs veelal met externen uit het bedrijfsleven werken, kiest Landstede bewust voor mentoring door oud-medewerkers.

Het motto van het Landstede-project is It takes a village to rise. Oftewel er zijn meer mensen uit de samenleving nodig voor de opvoeding en vorming van kwetsbare jongeren. De oorzaak van hun problemen ligt vaak buiten de schoolomgeving en buiten de grens van de bestaande zorg. Vooral bij allochtone deelnemers van niet-Westerse afkomst die opleidingen op lagere niveaus volgen, is de kans om uit te vallen zeer groot. Met name voor deze groep is integratie hard nodig.

Met het project Maatje op maat probeert Landstede die integratie te bevorderen. Oud-medewerkers zetten op vrijwillige basis hun kennis en netwerk in om allochtone deelnemers (leerlingen, studenten en volwassenen) te helpen hun opleiding succesvol af te ronden en hen ook voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Ook coachen de oud-medewerkers op de brug tussen twee culturen. Enerzijds de leef- en cultuurwereld thuis en anderzijds de westerse bedrijfscultuur op school en/of in het stagebedrijf.

De vrijwilligers die deze structurele buitenschoolse steun bieden, worden senior-mentoren (Maatjes) genoemd. Dit om hen te onderscheiden van de opleidingsmentor. Een deelnemer is een Maat. Samen maakt dat Maatje op maat. Landstede kiest in tegenstelling tot de andere ROCs bewust voor oud-medewerkers als maatje, omdat die naast hun externe netwerk ook gebruik kunnen maken van hun interne netwerk binnen Landstede. Oud-medewerkers zijn pedagogisch door de wol geverfd en zullen met name vanuit die invalshoek coachen, terwijl de andere ROCs zich meer richten op een beroepsgerichte insteek.

Het project sluit heel goed aan op de missie van Landstede. Hierbij staan een vijftal waarden -verantwoordelijkheid, ontmoeting, respect, zingeving en talentontwikkeling - centraal voor het denken en handelen van de medewerkers en deelnemers.