Politie Midden- en West Brabant

Maak van uw GSM een onaantrekkelijke buit

TILBURG, 7 maart 2005

Maak van uw GSM een onaantrekkelijke buit

Diefstal van GSM-toestellen is helaas nog steeds een hot item. Duizenden exemplaren worden jaarlijks, vaak met geweld, ontvreemd. Om dit tegen te gaan startte in de politieregio Midden en West Brabant eind 2003 de publiekscampagne Yunu & Imei. Maar wie of wat zijn Yunu & Imei ook alweer? Het zijn twee unieke codes opgeslagen in uw GSM. Binnen vijf minuten heeft u met deze codes uw GSM beveiligd. En maakt u van uw mobiele telefoon een onaantrekkelijke buit.

Yunu activeren via handleiding
Yunu staat voor Your Unique Number en is de beveiligingscode (toestelcode) van uw GSM. Ieder toestel heeft een standaard beveilingscode. In de handleiding van uw toestel kunt u lezen hoe u dit nummer kunt wijzigen in een door uzelf verzonnen nummer. Hiermee schermt u de instellingen van uw toestel af voor anderen.

Met de instellingen van uw toestel kunt u aangeven dat de telefoon alleen mag werken met uw simkaart. Als u de enige bent die de beveiligingscode weet, kan ook niemand anders deze instellingen, en daarmee ook de koppeling van het toestel aan de simkaart, wijzigen. Dus als u na diefstal van uw GSM de simkaart laat blokkeren, is uw telefoontoestel onbruikbaar voor dieven.

Heeft u de handleiding niet meer? Op www.yunu-imei.nl staat onder de button handleidingen een lijst met de meest verkochte merken. Per merk is de manier beschreven waarop u Yunu kunt wijzigen en de instelling waarmee u uw mobiele telefoon koppelt aan de simkaart.

Imei activeren met *# 06#
Imei is het unieke serienummer (15 cijfers) van het toestel. Imei is de afkorting van International Mobile Equipment Identification. Op de sticker onder de batterij van uw telefoon is dit nummer weergegeven. U krijgt het Imei nummer op uw scherm door *#06# in te toetsen. Schrijf het nummer op en bewaar het goed! Bij diefstal is Imei voor de politie een belangrijk kenmerk om de GSM op te kunnen nemen in de landelijke database van gestolen mobieltjes.

Voorkom diefstal van uw GSM
Berg uw mobiele telefoon altijd goed en uit het zicht op. Probeer zo min mogelijk op straat te telefoneren. En houdt altijd oog voor uw omgeving. Mocht uw telefoon toch gestolen worden, onderneem dan onmiddellijk actie. Neem contact op met het telefoonbedrijf waarbij u een abonnement of prepaid kaart heeft en laat uw simkaart blokkeren. Geef tot slot het Imei nummer door aan de politie, zodat dit nummer in de landelijke database kan worden opgenomen.

Meer weten over Yunu & Imei? Kijk ook op www.yunu-imei.nl

Auteur: Politie Midden en West Brabant