Gemeente Twenterand


Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden bereiden zich samen voor op de WMO

Vanaf januari 2006 treedt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in werking. In deze Wet worden de bestaande en nieuwe taken van gemeenten geregeld op het gebied van voorzieningen die het mogelijk moeten maken dat ouderen, gehandicapten, mensen met een chronische ziekte en psychiatrische patiënten zo veel en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen functioneren.

De ministerraad heeft op 11 februari ingestemd met de ontwerpwet WMO. Het wetsvoorstel is voor advies naar de Raad van State gestuurd. Daarna volgt, naar verwachting dit voorjaar, behandeling in de Tweede Kamer. De WMO omvat de Welzijnswet, de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) en delen van de AWBZ. Zo zullen gemeenten voorzieningen moeten bieden aan mensen met een lichamelijke of psychische handicap, sociale samenhang in wijken gaan bevorderen en mantelzorgers gaan ondersteunen. Het is de bedoeling dat de WMO vanaf 2006 stapsgewijs wordt ingevoerd. Per 1 januari 2006 zal in ieder geval de enkelvoudige huishoudelijke zorg van de AWBZ-verzekering overgaan naar de gemeenten.

Samenwerking gemeenten
Voor gemeenten wordt de WMO een van de grootste operaties op zorg- en welzijnsterrein die de afgelopen twintig jaar hebben plaatsgevonden. Een goede voorbereiding op de WMO is een vereiste. Vandaar dat de gemeenten Hellendoorn, Rijssen-Holten, Twenterand, Tubbergen en Wierden de handen ineen slaan om samen goed in te kunnen spelen op de ontwikkelingen en veranderingen voor de burgers. Er is een stuurgroep ingesteld, bestaande uit de verantwoordelijke wethouders van de vijf deelnemende gemeenten. De stuurgroep, onder leiding van Hidde Visser (wethouder Twenterand), stuurt een projectgroep met vier werkgroepen aan, die de bestaande taken en de nieuwe taken die onder de WMO op de gemeenten afkomen, gaan onderzoeken en analyseren. De werkgroepen gaan deze week van start. Henk Dannenberg (Hellendoorn) is benoemd tot projectleider. Het is de insteek van de gemeenten om er voor te zorgen dat de zorgvoorzieningen die er op 31 december 2005 zijn, gecontinueerd worden onder de WMO.

In het voorjaar zullen de vijf gemeenten een regionale informatiebijeenkomst voor de toekomstige gebruikers van de WMO en hun belangenbehartigers organiseren. Op deze bijeenkomst vindt een toelichting plaats op de werkzaamheden van de regionale projectgroep ("Op weg naar de WMO") en zullen de contactpersonen van de verschillende gemeenten worden voorgesteld.