Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

7 maart 2005

Aantal vrouwen in universiteitsbesturen nog steeds schrikbarend laag

Representatie vrouwelijke hoogleraren best bij Radboud Universiteit

Traditiegetrouw is het EQUAL-project Doorbreking Genderkloof Universiteiten rond de datum van de Internationale Vrouwendag (8 maart) weer aan het rekenen geslagen om de doorstroom van vrouwen aan de Nederlandse universiteiten in kaart te brengen. De uitkomsten zijn opnieuw schrikbarend: van de 256 bestuurlijke posten aan de universiteiten zijn er maar 15 bezet door vrouwen, dat is zes procent. De representatie van vrouwelijke hoogleraren (per universiteit gerelateerd aan het percentage vrouwelijke studenten) blijkt aan de Radboud Universiteit (die een fractie hoger scoorde dan de Universiteit Leiden) het best te zijn.

Net als vorig jaar ontvangen bijna 600 geadresseerden (waaronder universitaire bestuurders en beleidsmakers) twee posters, respectievelijk Hoeveel vrouwen besturen nu? en (Non-)Representatie-index v/V waarin de bevindingen inzichtelijk zijn gemaakt. Doel is bestuurders en beleidsmakers in de universitaire wereld te attenderen op de geringe doorstroom van vrouwen. Aan de meeste universiteiten studeren al enkele jaren meer vrouwen dan mannen. De vertegenwoordiging van vrouwelijke hoogleraren en van vrouwen in bestuurlijke functies is hiermee echter nog lang niet in overeenstemming. Er is actief beleid nodig om de samenstelling van het wetenschappelijk personeel beter in balans te brengen en het toekomstig vrouwelijk talent ten volle te benutten.

Een voorbeeld van dit actieve beleid wordt gegeven door de Radboud Universiteit. Daar heeft men tips en tools ontwikkeld voor werving en selectie. Adviezen om enerzijds sekseneutraliteit en anderzijds specifieke aandacht voor vrouwen te garanderen, maken integraal deel uit van deze handreikingen.

De poster Hoeveel vrouwen besturen nu? laat (met plusjes en minnetjes) zien dat er weinig is veranderd ten opzichte van de gelijknamige poster van vorig jaar. Op 8 maart 2005 hebben er precies twee vrouwen meer dan vorig jaar zitting in een van de besturen van de Nederlandse Universiteiten, waardoor hun aandeel is opgelopen tot 6%. De ondertitel van de poster: Man, daar schrik je van! is duidelijk nog niet aan een update toe. De tweede poster (Non-)Representatie-index v/V brengt het aandeel van vrouwelijke hoogleraren in beeld in relatie tot het aandeel vrouwelijke studenten. De reden hiervan is dat vooral de technische universiteiten zonder de correctie naar het lagere percentage vrouwelijke studenten onveranderd laag scoorden in een rangschikking op grond van de percentages vrouwelijke hoogleraren. Een indexcijfer van 1 geeft de ideale afspiegeling weer. Het hoogst gemeten indexcijfer van 0,22 laat zien dat Nederland er nog lang niet is. Ook hier is de ondertitel Man, daar schrik je van! op zijn plaats.

Het EQUAL-project Doorbreking Genderkloof Universiteiten is een ontwikkelingsproject onder leiding van het Centrum voor Gender en Diversiteit van de UM. In het project participeren drie Nederlandse universiteiten: de UM, de VU en de Radboud Universiteit, samen met het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies en het LOEKWO (Landelijk Overleg Emancipatie en Kwaliteit in het Wetenschappelijk Onderwijs). Het project Doorbreking Genderkloof Universiteiten onderneemt op veel meer manieren dan met deze posters actie om de doorstroming van vrouwen te bevorderen. Meer informatie hierover vindt u op www.gendergap.nl.

Noot voor de pers:
De posters zijn als pdf-bestand bij dit persbericht gevoegd. Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Mw. dr. Mineke Bosch, projectleider, tel 043 3882679, e-mail m.bosch@genderdiversiteit.unimaas.nl of Mw. drs. Annelies van der Horst, projectmanager, tel 043 3882686, e-mail a.vanderhorst@genderdiversiteit.unimaas.nl

De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 3885229. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@bu.unimaas.nl.