Technologie Stichting STW

3 maart 2005

Meer dan 130 gehonoreerde projecten en drie nieuwe ondernemingen

In 2004 heeft STW ruim 130 nieuwe hoogwaardige wetenschappelijke onderzoeksprojecten gehonoreerd. Ook hebben de resultaten uit STW-projecten of een reeks van STW-projecten het afgelopen jaar drie nieuwe ondernemingen opgeleverd. Dat schrijft Technologiestichting STW in haar zojuist verschenen jaarverslag 2004. Bij het jaarverslag is voor het eerst een cd gevoegd, waarop alle nieuwe, lopende en beëindigde onderzoeksprojecten van STW te vinden zijn.

Om meer inzicht te geven in de door STW behaalde resultaten, is het aantal outputindicatoren in het jaarverslag uitgebreid. Deze cijfers meten niet alleen de prestaties van STW, maar kunnen in veel gevallen ook als een thermometer van het veld gezien worden. Dit jaar brengt STW het overzicht van alle projecten die in 2004 zijn gehonoreerd, beëindigd of nog liepen voor het eerst uit op een cd-rom die los bij het jaarverslag is gevoegd. Zo is het mogelijk binnen deze projecten onder andere te zoeken op instelling, onderzoeksprogramma, projectleider of gebruiker. Op de cd is tevens het volledige jaarverslag te vinden.

Trends in onderzoek STW heeft zich in 2004 bezonnen op haar strategische positie en ambities. De stichting wil in de toekomst actiever werken aan het signaleren van nieuwe opkomende technologieën en het op basis daarvan vormgeven van nieuwe onderzoeksprogrammas. In haar jaarverslag 2004 signaleert STW onder andere samen met haar zusterorganisatie FOM een aantal opkomende trends in het natuurkunde-onderzoek. De meeste raakvlakken tussen de STW- en FOM-programmas vallen onder het sleutelgebied High-tech systemen en materialen van het Innovatieplatform. Dit geldt voor moleculaire elektronica, fotonische materialen, nanomaterialen, foto-akoestiek, akoestische technologie en optische microscopie.

Om de kennistransfer naar nieuwe bedrijven verder te stimuleren, is STW afgelopen jaar onder andere gestart met het programma Valorisation Grant. Dit programma geeft starters uit de universiteiten de mogelijkheid de technische en commerciële haalbaarheid van een idee of concept uit te werken. De eerste ronde van dit programma ontving vier keer zoveel aanvragen als er honoreringsruimte was, en bleek dus duidelijk in een behoefte te voorzien.

Met de drie nieuwe ondernemingen uit 2004, komt het totaal aan bedrijven dat de laatste drie jaren (mede) voortkwam uit STW-projecten op 17. Deze bedrijven hebben inmiddels gezamenlijk een balanswaarde van ongeveer 17 miljoen euro per jaar. In 2004 zijn in totaal 27 nieuwe octrooien aangevraagd op vindingen uit STW-projecten. Bovendien sloot STW 82 overeenkomsten met onderzoekers en gebruikers over de toepassing van onderzoeksresultaten.

Technologiestichting STW financiert met een jaarlijks budget van ongeveer 50 miljoen euro hoogwaardig technisch-wetenschappelijk onderzoek aan universiteiten en onderzoeksinstituten en bevordert de toepassing van de onderzoeksresultaten door industrieën en instellingen. STW vormt het gebied Technische Wetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het budget van STW is voor zestig procent afkomstig van NWO en voor veertig procent van het ministerie van Economische Zaken. Daarnaast begeleidt STW een aantal Bsik-projecten, zoals NanoNed en Tissue Engineering.

Meer informatie bij dr.ir. Anton Franken MBA (directeur STW), tel. 030 6001 278, franken@stw.nl. Het jaarverslag is te vinden op de website van Technologiestichting STW, of kan worden aangevraagd bij Kitty Puijk, tel. 030 6001 299, k.puijk@stw.nl.
---

TOP Laatste wijziging: 03-03-2005 Reacties naar: webmaster@stw.nl