Time : 3:36:35 PM
Date : Monday, March 07, 2005
Sender Name: SETCa-BBTK

BBTK aanvaardt akkoord Social-profitsector, maar stelt 2 voorwaarden. De BBTK, sector Social profit, heeft maandagvoormiddag zijn basis geraadpleegd over het federale ontwerpakkoord dat in het weekend is bereikt. Met 68% van de stemmen kregen de onderhandelaars het mandaat om het voorstel van akkoord goed te keuren, zij het met 2 fundamentele bemerkingen:


1. de BBTK-basis eist dat bij de fasering (over 5 jaar) van de vrijgemaakte middelen, eerst wordt tegemoet gekomen aan de vakbondsprioriteiten: dus voorrang aan

- koopkrachtverhoging

- uitbreiding "rimpeldagen" voor wie ze nu niet hebben.
2. de werkgevers moeten zo spoedig mogelijk overeenkomsten tekenen die het mogelijk maakt de drempel voor het oprichten van een syndicale afvaardiging in de kleine instellingen te verlagen tot 20 werknemers (dit is een essentieel onderdeel van het ontwerpakkoord).

Om die 2de eis kracht bij te zetten stelt de BBTK aan het gemeenschappelijk front voor om acties te gaan voeren tegen eventueel onwillige werkgeversfederaties.

Wat het Vlaamse niveau betreft:

Zolang er geen kalender is voor de verdere onderhandelingen en zolang de Vlaamse regering geen onderhandelingsvoorstellen op tafel legt, worden de acties op dat niveau verdergezet. De eerstvolgende afspraak is hier: vrijdag 11 maart om 10u00 aan het kabinet van minister Vervotte.

Meer informatie:

André Langenus, federaal secretaris: 0475-95.27.64 Jean Marie Léonard, secrétaire fédéral: 0475-35.97.28