Stadsdeel Zeeburg

Monument Keesje Brijde op Sporenburg gerestaureerd

Het Kees Brijdeplantsoen op het Sporenburg ondergaat in tweeërlei opzichten een verandering. De straatnaam wijzigt in Keesje Brijdeplantsoen. En stadsdeel Zeeburg laat het monument opknappen.

Jong oorlogsslachtoffer
Het plantsoen is genoemd naar Kees Brijde. Dit 11-jarige jongetje werd in de koude winter van 1944 door de Duitse bezetters doodgeschoten toen hij op 13 december kolen aan het zoeken was in het Oostelijk Havengebied. Ter nagedachtenis aan de gewelddadige dood van Keesje werd een houten kruis als monument opgericht. Na enige jaren omzwervingen in de buurt kreeg het monument uiteindelijk zijn huidige plek in het Kees Brijdeplantsoen.

Bij het vernoemen van het plantsoen is destijds de naam van het jonggestorven oorlogsslachtoffer overgenomen zoals die staat genoteerd in het bevolkingsregister: Kees. In de volksmond heet het kruis nog altijd het Monument van Keesje. Dit jongetje heeft immers nooit volwassen kunnen worden. Het stadsdeelbestuur wil derhalve de straatnaam veranderen in Keesje Brijdeplantsoen.

Jaarlijkse herdenking op 4 mei
In Zeeburg is het Monument van Keesje een van de plekken waar jaarlijks op 4 mei de dodenherdenking plaatsvindt. Om het monument beter toegankelijk te maken, wil het stadsdeel het gedenkteken verplaatsen naar de rand van het plantsoen. Voor herstel wordt het kruis binnenkort uit het plantsoen gehaald. Na de restauratie komt het kruis te staan op een muurtje van basalt. Daar wordt ook een plek ingeruimd voor het gedicht In Memoriam Keesje Brijde. Rondom het muurtje wordt een klein oppervlak bestraat.