Gemeente Bussum

Tieneractiviteiten UitWijk

In de februari-vergadering van de commissie Welzijn is onder andere gesproken over het voorstel van het college om de op te zetten tieneractiviteiten in UitWijk te concentreren. Hieronder een korte terugblik op hetgeen is gebeurd tot nog toe.

In de raadsvergadering van 11 november 2004 is gesproken over het voorstel van het college om jongerencentrum Cameleon te sluiten. Dit omdat het bestemmingsplan de grootschalige commerciële dansactiviteiten aldaar niet toestond. Het pand heeft de bestemming maatschappelijke doeleinden' en geen horecabestemming. Commerciële activiteiten pasten ook niet binnen het werkterrein van Versa, die de invulling van de activiteiten regelt. Verder had Versa te kennen gegeven Cameleon als locatie voor kleinschalig jongerenwerk te groot te vinden.

In de betreffende raadsvergadering hebben zowel GroenLinks als PvdA samen met D66 amendementen ingediend tegen dit voorstel. Dit heeft geleid tot instemming van de raad met beëindiging van de huidige activiteiten in Cameleon, met uitzondering van de sociaal culturele activiteiten voor jongeren in Bussum en Naarden. Deze kleinschalige activiteiten tot 100 personen moeten passen in het bestemmingsplan.

Het college moest vervolgens dit besluit uitvoeren, waarbij zij tegen twee problemen opliep:


1. Cameleon is te groot en te duur voor activiteiten voor groepen tot 100 personen;


2. Binnen het kleinschalig jongerenwerk is er te weinig aandacht voor jongeren in de leeftijdsgroep 12 tot en met 17 jaar.

Rekeninghoudend hiermee heeft het college het plan opgevat om de tieneractiviteiten inclusief dansen op zaterdagavond, onder te brengen in UitWijk. Daarbij is aansluiting gezocht bij het reeds bestaande tienerwerk in de Tienerzone. Naast het tienerwerk, kan ook de bridgevereniging Aschenbrock in UitWijk ondergebracht worden. Hiervoor dient het gebouw en de ruimte daaromheen op enkele punten, waaronder geluidswering, te worden aangepast, voor een bedrag van circa. 215.000,-.

Tijdens de informatieavond die de gemeente organiseerde op 21 februari, en ook in de commissie Welzijn van 22 februari, hebben omwonenden van UitWijk aangegeven tegen een dergelijke concentratie van tieneractiviteiten in het centrum te zijn. De buurt is bang voor toename van de overlast, zowel wat betreft lawaai van vertrekkende tieners en de vernielingen die zij aanrichten als op het gebied van parkeren. Volgens de buurt is er in het verleden al veel overlast van bezoekers van de UitWijk ondervonden.

Het college heeft aan de commissie laten weten deze kans op meer overlast te onderkennen en aangegeven dat ze graag in de gelegenheid wordt gesteld om te zoeken naar oplossingen om die overlast te beperken. Hiervoor wil het college een maand de tijd uittrekken, zodat over het aangepaste voorstel in de gemeenteraadsvergadering van april kan worden besloten.

De commissieleden vragen het college de zorgen van de buurt serieus te nemen. Het CDA verwacht dat vanwege de lage leeftijd en het alcoholverbod, adequate handhaving mogelijk moet zijn. VVD en GroenLinks vragen zich af of er daadwerkelijk behoefte is aan de nu voorgestelde activiteiten en geven aan behoefte te hebben aan marktonderzoek. De concentratie van activiteiten in UitWijk wordt door D66 gezien als een logische keuze, omdat het gebouw de ruimte biedt aan deze activiteiten en deze overeenstemmen met het daar geldende bestemmingsplan. De inbreng uit de buurt vindt de fractie echter verontrustend. Uit de gevoerde discussie in de commissievergadering blijkt dat eerst uit onderzoek moet blijken of het leefklimaat in de buurt voldoende kan worden gehandhaafd, voordat een definitief standpunt kan worden ingenomen door de verschillende partijen. Het voorstel wordt derhalve niet behandeld in de raad van 10 maart.

Het college zal met een aangepast raadsvoorstel komen, dat op 14 april a.s. in de gemeenteraad zal worden besproken. Deze vergadering is openbaar, er kan echter niet worden ingesproken.