Gemeente Eindhoven

Persbericht: 7 maart 2005, no.45

Grensoverschrijdende samenwerking van Europees belang

Minister Zalm bezoekt Brainport Eindhoven

Minister Gerrit Zalm van Financiën bracht maandag 7 maart een bezoek aan Brainport Eindhoven. Een delegatie onder aanvoering van burgemeester Sakkers ontving de minister achtereenvolgens op de High Tech Campus Eindhoven en in het Philips Stadion.

Aan de orde kwamen onder meer: ontwikkelingen in Brainport Eindhoven/Zuid-Oost Nederland en grensoverschrijdende samenwerking in de toptechnologiedriehoek Aken-Leuven-Eindhoven. Ook de burgemeesters van Aken en Leuven waren tijdens een gedeelte van het programma aanwezig.

Tijdens het bezoek werden de kracht van de regio en het belang van grensoverschrijdende samenwerking benadrukt: Wat is behalve de concentratie van toptechnologie de kracht van dit gebied? Het is ook de compleetheid in de keten die het gebied zo sterk maakt. Kijken we hier in de regio, dan zien we bijvoorbeeld de High Tech Campus, het Natlab, toptechnologie-bedrijven, TNO, de Technische Universiteit, de maakindustrie en de handel. De sterkte van die keten, ook grensoverschrijdend, is onze kracht en zorgt ervoor dat de werkgelegenheid hier in de regio blijft en niet wegvliegt naar Azië of elders. Het is dus van nationaal en Europees belang dat we Brainport verder versterken. aldus burgemeester Sakkers in zijn toespraak tijdens het bezoek aan het Philips Stadion.

De drie burgemeesters van Aken, Leuven en Eindhoven, respectievelijk Linden, Tobback en Sakkers, ondertekenden aan het einde van de bijeenkomst een Joint Declaration. Deze verklaring beschrijft de samenwerking binnen de uitvoering van de gezamenlijke innovatiestrategie. Het Europese programma Interreg verstrekte hiervoor eerder 1,8 mln subsidie aan de toptechnologiedriehoek Aken-Leuven-Eindhoven.

© 2005 Gemeente Eindhoven