Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GEERT BOURGEOIS VLAAMS

MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME 7

MAART 2005

Bourgeois start sectoroverleg voor nieuw logiesdecreet

Vandaag startte Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois een Bijzondere Werkgroep voor de herziening van het decreet logiesverstrekkende bedrijven. De belangrijkste spelers maken er deel van uit (o.a. HoReCa- Vlaanderen, vzw Plattelandstoerisme, CIB-Kust, Campingfederatie-CKVB, Kempencampings en Gastenverblijven Vlaanderen). De werkgroep zal een nieuw koepeldecreet Logies uitwerken ter vervanging van de bestaande, verouderde decreten (het hoteldecreet uit 1984, het kampeerdecreet uit 1993 en het decreet op de verblijfshoeves van 1999). Samen met de toeristische sector beoogt minister Bourgeois zowel een modernisering en een versterking van de kwaliteitszorg als een vereenvoudiging van de regelgeving en een gevoelige administratieve lastenverlaging. Het uiteindelijke resultaat moet voor de minister van Toerisme een gevoelige winst opleveren voor de sector én de consument.

De bestaande decreten gaan voorbij aan de actuele noden en ontwikkelingen. Zo zegde bv. Nederland de Benelux- sterrenclassificatie voor hotels op, zodat een nieuwe kwaliteitslabelling nodig is. Daarnaast is er vandaag een sterke groei van nieuwe, kleinschalige logiesvormen (bv. gastenverblijven) en diverse mengvormen van klassieke verblijven (bv. boothotels). In een nieuw koepeldecreet wil Bourgeois duidelijke definities voor de verschillende types van logies met steeds een duidelijke reglementering en kwaliteitsclassificatie en uniforme basisvoorwaarden inzake hygiëne en (brand)veiligheid.

Daarnaast heeft de sector dringend nood aan een administratieve lastenvermindering, zoals voor diverse vergunningen en premies. Bourgeois wil ook werk maken van een gelijkschakeling van de brandveiligheidsnormen en - controles. En zeker van een degelijk handhavingsbeleid. Momenteel treden de parketten immers al te weinig op, bijvoorbeeld tegen campings zonder vergunning, vanwege geen interesse en/of middelen. Naast de strafrechterlijke beteugeling, moet daarom ook met Vlaamse administratieve sancties of boetes gewerkt kunnen worden. "Kwaliteit is één van de belangrijkste troeven van het Vlaams toeristisch aanbod. Met een nieuw koepeldecreet voor alle toeristische logiesvormen kunnen we dit nog versterken. Het gaat om een omvattende, ambitieuze oefening die we volgend jaar willen afronden" aldus minister Bourgeois.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be