Gemeente Lingewaard


Milieupolitie Lingewaard: verbeteren
kwaliteit leefmilieu staat voorop


De milieupolitie Lingewaard heeft in 2004 veel meer bekeuringen uitgeschreven dan in 2003. Dit blijkt uit de Rapportage Milieupolitie 2004 die onlangs door burgemeester en wethouders is vastgesteld.

Het aantal uitgeschreven parkeerbonnen steeg fors: in 2004 werden 464 bonnen uitgeschreven tegenover 334 bonnen in 2003. Ook gestegen is het aantal bekeuringen voor andere overtredingen, zoals het storten van afval, foutief aanbieden van huisvuil en het niet dragen van gordel en helm. In 2004 zijn verder bekeuringen uitgeschreven voor onder meer niet handsfree bellen, door rood licht rijden, negeren breedtebeperking en verlopen APK.

In totaal werden in 2004 543 bekeuringen uitgeschreven tegenover 406 in 2003 (en 208 in 2002). Dat is een toename van 34% ten opzichte van 2003.

Bekeuringen uitschrijven is voor de milieupolitie geen doel op zich. Deze worden alleen uitgeschreven als het niet mogelijk is op een andere manier gedrag van mensen te beïnvloeden en de regelgeving te handhaven. De dagelijkse praktijk wijst uit dat controles nodig blijven.

Parkeerdruk
In de winkelcentra van Bemmel en Huissen is de parkeerdruk hoog. Daarom hebben ondernemers jaren geleden gevraagd om een parkeerschijfzone, waardoor de parkeerplaatsen per dag door meerdere automobilisten kunnen worden gebruikt. Dit vraagt echter om handhaving van de regels. Door de controles van de milieupolitie worden de aanwezige parkeerplaatsen optimaal benut en kan het winkelend publiek sneller een plaatsje vinden voor de auto. Om deze reden wordt er ook regelmatig 's avonds en in de weekenden gecontroleerd.

Tegen het storten van afval wordt streng opgetreden. Gedumpt afval levert vaak zodanige sporen op dat de dader kan worden getraceerd. In zo'n geval maakt de milieupolitie zonder meer proces-verbaal op.

Daarmee levert de milieupolitie een belangrijke bijdrage aan een schonere leefomgeving.

De milieupolitie is ook bevoegd om de meeste verkeersovertredingen te handhaven. Wat dat betreft kan de de naam 'milieupolitie' misleidend klinken.

Rijkskas
De milieupolitie heeft geen prestatiecontracten zoals de reguliere politie heeft, dus ook niet de verplichting om per jaar een minimum aantal bonnen te schrijven. De opbrengsten van de bekeuringen vloeien niet naar de gemeente, maar verdwijnen in de rijkskas. Waarschijnlijk komt hierin in 2006 verandering, want dan wordt de bestuurlijke boete ingevoerd. Hoe deze regeling voor de gemeenten gaat uitpakken is nog niet helemaal duidelijk, maar het is de bedoeling dat de opbrengsten van de bekeuringen vanaf dat moment in de gemeentekas gaan vloeien.

De rapportage Milieupolitie 2004 wordt op 15 maart 2005 besproken in de commissie ABZM.

Geplaatst 7 maart 2005