Gemeente Barneveld


Negatief advies over plan Van Manen

Het college heeft in opdracht van de raad het plan van dhr. W. van Manen voor het behoud van de Markthal beoordeeld. Omdat het plan al langer in huis lag, zijn de voorbereidingen al voor de afgelopen raadsvergadering gestart. Het plan is op zorgvuldige wijze ruimtelijk, verkeerskundig, financieel en juridisch door deskundigen getoetst. De conclusie van het college is dat het plan van dhr. Van Manen op deze factoren slecht scoort. Het is volgens het college een ongewenste invulling van het gebied. Bovendien heeft de contractpartner, AM, aangegeven er niets in te zien om met Van Manen samen te werken. Het advies van het college aan de gemeenteraad is dan ook om niet met het plan van Van Manen in zee te gaan. Het raadsvoorstel komt aan de orde in de raadsvergadering van 29 maart.

Plan Van Manen Van Manen heeft als privé persoon een alternatief plan opgesteld met als uitgangspunt dat de Markthal behouden blijft. Hij wil dit plan graag samen met de gemeente en eventueel AM uitvoeren. Het idee van Van Manen is om de Markthal te restaureren. Om dat mogelijk te maken stelt hij een herinrichting voor van het terrein om de Markthal. Hij heeft daarbij rekening gehouden met een aantal wensen die de gemeente heeft, zoals: twee supermarkten, het ten dele bovengronds brengen van de Kleine Barneveldse beek, de parkeersituatie en de financiële doelstelling om 5 mln uit het gebied te halen. Zijn voorstel is om rond de Markthal een ondergrondse parkeergarage en twee supermarkten met daarboven woningen te realiseren. Van Manen zou dan eigenaar van het Markthalgebied worden, met uitzondering van de Markthal zelf.

Waardering voor het initiatief Het college heeft waardering voor het initiatief van dhr. Van Manen en de inspanningen die hij daar aan gekoppeld heeft verricht. Er is dan ook zeer zorgvuldig te werk gegaan bij de beoordeling van het plan. Er is een team van deskundigen bezig geweest om het plan ruimtelijk, verkeerskundig, financieel en juridisch te toetsen.

Beoordeling plan Uit toetsing blijkt dat na realisatie van het plan een onaantrekkelijk woon- en leefklimaat ontstaat. Ook biedt het geen mogelijkheden om de bestaande en mogelijk nieuwe evenementen in de Markthal op verantwoorde wijze te kunnen organiseren en exploiteren. Daarnaast constateert het college een tekort van 105 parkeerplaatsen. In de exploitatieopzet heeft dhr. Van Manen geen rekening gehouden met de grondkosten. Ten opzichte van het plan van AM genereert het plan van Van Manen ca 1,3 mln minder inkomsten voor de gemeente . In tegenstelling tot de berekening van Van Manen levert zijn plan volgens het college geen winst op van 4,-- mln maar een tekort van 4,8 mln voor de ontwikkelaar.

Het college heeft ook de relatie met haar contractpartner, AM, meegewogen bij de beoordeling. Als de gemeente afwijkt van het contract, komt daarmee de betrouwbaarheid van het gemeentebestuur als partner in het geding. Bovendien heeft AM aangegeven dat zij niets ziet in samenwerking met Van Manen.

Advies aan raad Alles overwegende komt het college tot de conclusie dat het plan Behoud Markthal van dhr. Van Manen een groot financieel tekort vertoont en voor de omgeving zowel ruimtelijk, verkeerskundig als financieel slecht uitpakt. Daarom adviseert het college de gemeenteraad om niet met dit plan in zee te gaan. De gemeenteraad behandelt het voorstel van het college in de raadsvergadering van 29 maart.

Barneveld, 7 maart 2005