Groen!

Brussel, 7 maart 2005 Liefst 1 op 3 daken is niet geïsoleerd, 38 % van de woningen in Vlaanderen heeft geen dubbel glas:

Groen! wil 168 miljoen euro voor energiebesparende renovatie

De Vlaamse regering moet zich achter het ABVV-voorstel "Alliantie voor werk en milieu" scharen. De 168 miljoen euro die de Vlaamse regering nu voorziet voor de aankoop van emissierechten in het buitenland, steekt ze beter in een Fonds dat mensen financieel ondersteunt bij het realiseren van energiebesparende renovaties. "Zo kan de uitstoot van broeikasgassen verminderen, ontstaan duizenden nieuwe jobs én verbetert het wooncomfort van honderdduizenden mensen." Glorieux legt het voorstel morgen voor aan de Vlaamse energieminister.

Op de vooravond van Batibouw stelde de socialistische vakbond ABVV een "Alliantie voor werk en milieu" voor. De Kyoto-doelstellingen halen, de energiefactuur van de gezinnen verlagen - via een betere isolatie van woningen- en werklozen aan werk helpen: dat is de inhoud van de "Alliantie voor werk en milieu" die het ABVV voorstelt in navolging van de Duitse vakbonden. Op 16 februari werd het Protocol van Kyoto van kracht. Ook ons land heeft dit geratificeerd en verbond er zich toe om tegen 2012 de uitstoot van broeikasgassen met 7,5 % te verminderen (in vgl. met 1990). Het ABVV wil nu ook in België een 'Alliantie voor Werk en Milieu" invoeren, naar het voorbeeld van wat in Duitsland gebeurde. Groen!-volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux vraagt de Vlaamse regering zich achter dit syndicale plan te scharen. In 1998, stelde de DGB (de Duitse vakbond) de Duitse regering een "Alliantie voor Werk en Milieu" voor. Eind 2000 keurde de Duitse regering deze goed. De Duitse regering wil via de renovatie van jaarlijks 300.000 woningen 20.000 bannen scheppen in de bouwsector, de sector milieuvriendelijke producten en technologieën, de sectoren research en consulting. Zo vermindert de CO2-uitstoot met 2 miljoen ton per jaar én vermindert de energiefactuur voor eigenaars én voor huurders. Bovendien bespaart Duitsland jaarlijks ongeveer 4 miljard : minder werkloosheid, meer fiscale inkomsten en bijdragen aan de sociale zekerheid.

Dankzij een fonds van 1 miljard euro kon in Duitsland sinds 2001 een investeringsvolume van 5 miljard euro bijeengebracht worden. En sinds 2003 stelt de Duitse federale regering nog eens 160 miljoen euro extra ter beschikking van de Alliantie. Waardoor het investeringsvolume vanaf 2003 verdubbelde. Eigenaars, huurders of huisvestingsverenigingen leggen aan de Alliantie renovatieprojecten voor (isolatie van daken, vensters, muren, ) met informatie over de potentiële vermindering van het energieverbruik die eruit voortvloeit. De projecten worden bij voorrang geselecteerd op grond van het criterium 'energie-efficiëntie'. Wordt het project aanvaard, dan krijgt de kandidaat voor zijn investering een lening tegen voorkeurtarief. Groen! wil nu dat de Vlaamse energieminister zich resoluut achter dit plan schaart. "De Vlaamse regering legt voor 168 miljoen euro provisies aan om in het buitenland emissierechten te kopen. De Vlaamse regering zou dit geld - of een belangrijk deel ervan - beter aanwenden als startfonds voor een Vlaamse Alliantiefonds. Met dat geld kan de uitstoot van broeikasgassen in Vlaanderen worden verminderd, duizenden jobs geschapen én het wooncomfort van honderdduizenden mensen verbeterd. Kortom, wat goed is voor het milieu, is goed voor onze portemonnee én creëert jobs," zegt Eloi Glorieux. "In Vlaanderen zijn er bovendien grote mogelijkheden op dit vlak. Uit onderzoek van de Vlaamse administratie blijkt dat de daken van liefst 34% van de woningen in Vlaanderen niet zijn geïsoleerd en dat 76% van de woningen niet beschikt over vloerisolatie. Bij meer dan de helft van de woningen zijn zelfs de buitenmuren niet geïsoleerd. Liefst 38% van de woningen in Vlaanderen is niet uitgerust met dubbel glas. "Er is dus nog werk aan de winkel en dat komt het milieu ten goede, zorgt voor een lagere energiefactuur voor de mensen en creëert jobs," stelt Glorieux. Glorieux roept morgen Vlaams energieminister Peeters op hieromtrent concrete initiatieven te nemen. "Overleg met andere Vlaamse ministers is noodzakelijk evenals overleg met de federale regering. Studies tonen dat de energie-efficiëntie van de woningen in België tot de laagste in de Europese Unie behoort. Het aandeel van de energiefactuur in het gezinsbudget weegt bovendien steeds zwaarder. Meer energie-efficiëntie is het beste antwoord tegen een hoge energiefactuur."