European Union

P E R S

7004/05 (Presse 48) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 7 maart 2005
7004/05 (Presse 48)
P 19/05
(OR. fr)
Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de parlementsverkiezingen in Tadzjikistan De Europese Unie heeft nota genomen van de voorlopige conclusies van de verkiezingswaarnemingsmissie van het ODIHR/OVSE over de parlementsverkiezingen in Tadzjikistan (27 februari 2005). Een aantal lidstaten heeft waarnemers gestuurd met het oog op deelname aan de verkiezingswaarnemingsmissie van het ODIHR van de OVSE. Het verheugt de Europese Unie dat de verkiezingen vreedzaam zijn verlopen. De EU sluit zich aan bij de voorlopige evaluatie van deze verkiezingen door de missie van het ODIHR/OVSE, die meent dat een groot aantal belangrijke verbintenissen ten aanzien van de OVSE en andere internationale criteria voor democratische verkiezingen niet zijn gerespecteerd. De kieswetgeving, zo is vastgesteld, is op belangrijke punten met voeten getreden, met name wat betreft het stemmen bij volmacht, het misbruiken van de identiteit van andere kiezers en het niet overleggen van identiteitsbewijzen bij het ondertekenen van verkiezingsdocumenten. De waarnemers zijn in hun handelen belemmerd en bij het tellen van de stemmen zijn procedurefouten vastgesteld.
7004/05 (Presse 48) 2
NL
In de aanloop naar de verkiezingen heeft de EU ook geconstateerd dat de verkiezingscommissies in de districten politiek gezien niet evenwichtig waren samengesteld, en dat een aantal niet-regeringsgezinde kandidaten van de verkiezingslijsten was geschrapt. Vastgesteld is voorts dat niet-regeringspartijen moeilijk toegang kregen tot de openbare media, en dat de onafhankelijke pers beperkingen zijn opgelegd die politieke partijen gehinderd hebben in hun campagnevoering en de voorlichting van de Tadzjiekse bevolking over de keuzemogelijkheden bij deze verkiezingen hebben bemoeilijkt. De EU roept de regering op het proces van democratische hervormingen voort te zetten en verklaart zich bereid de Tadzjiekse autoriteiten te helpen in hun streven om aan de internationale criteria te voldoen. De EU verklaart zich nogmaals bereid in wederzijds vertrouwen met Tadzjikistan samen te werken om de waarden en beginselen van de OVSE te propageren en toe te passen.
De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatie proces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.
*Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 5 5 0 / 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 0 2 6 press.office@consilium.eu.int http://ue.eu.int/Newsroom