---


---

Foto: Felicitaties van de detachementscommandant (kap Eelsing)

Nederlandse militairen in Afghanistan krijgen NAVO-medaille

8-3-2005 10:42:00

In Kaboel zijn maandag (7 maart) 85 militairen van het vierde en laatste Apache-detachement onderscheiden met een NAVO-medaille. Het merendeel van de gedecoreerden is afkomstig van de vliegbasis Gilze-Rijen. De commandant Air Task Force van de International Security and Assistance Force Afghanistan (ISAF), brigade-generaal Danny van Laetem, reikte de medailles uit.

De Nederlandse Apache-helikopters waren onder meer betrokken bij de vondst van een gecrashte Afghaanse Boeing 737. Ook werden de helikopters ingezet om na hevige sneeuwval de hoofdaanvoerweg van Afghanistan, Jalalabad Road, weer begaanbaar te krijgen. Het detachement droeg bovendien meerdere malen bij aan het vinden van wapenopslagplaatsen en smokkelroutes.

De onderscheiding werd uitgereikt aan militairen die minimaal dertig dagen achtereen actief waren binnen ISAF. Op 1 april komt er een einde aan de stationering van het helikopterdetachement op Kabul International Airport. De gevechtshelikopters zijn dan een jaar operationeel geweest boven Afghanistan. Foto: Plechtigheid tijdens uitreiking NAVO-medailles (kap Eelsing)