Politie Hollands Midden

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Rijn en Veenstreek Telefoon 071-5814229 Fax 071-5814235


Datum: 7 maart 2005

(

Aanhoudingen voor openlijke geweldpleging en vernielingen

Roelofarendsveen - De politie Hollands Midden heeft in februari jl. 11 verdachten aangehouden na vernielingen en openlijke geweldpleging in Roelofarendsveen. Alle verdachten komen uit de gemeente Alkemade en zijn in de leeftijd van 14 tot 20 jaar. Met name inwoners van allochtone afkomst waren het doelwit van de jongeren. De verdachten hebben tegenover de politie bekend. De verdachten kregen een proces-verbaal.

De politie startte begin dit jaar een onderzoek na bekend worden van vernielingen en pesterijen aan het adres van een inwoner van allochtone afkomst. Een gezin aan de Begoniastraat werd al sinds vorig jaar november lastig gevallen. Zo waren er in het begin kleine vernielingen rondom de woning. Later werd er tot twee keer toe een ruit van de woning vernield en werd een kabel van een schotelantenne doorgeknipt. Verder werd de bewoners de stuipen op het lijf gejaagd door op de ramen te bonsen. De dader droeg hierbij een bivakmuts. De groep jongeren opereerde steeds in wisselende samenstelling. Binnen de groep sprak men uitvoerig over de gepleegde vernielingen en pesterijen.

De geweldplegingen en pesterijen tegen het gezin veroorzaakte in de gemeente Alkemade maatschappelijke onrust onder de bevolking. Daarbij werd gesproken over racistische jongeren die Roelofarendsveen onveilig maakten. De politie ging dan ook voor een succesvol onderzoek. De jongeren werden vervolgens aangehouden. Andere incidenten waarbij sprake zou zijn van het lastig vallen van inwoners van allochtone afkomst zijn nog in onderzoek.

In het kader van de integrale veiligheidszorg werd de situatie met de Burgemeesters van Alkemade en Jacobswoude besproken. Zij ontwikkelden initiatieven door een werkgroep samen te stellen met de naam "Contact". Hierin worden stappen besproken om de discussie met de inwoners aan te gaan. Op 24 februari 2005 is onder regie van de Burgemeester A.Meerburg een goedbezochte startbijeenkomst met inwoners van de gemeente Alkemade geweest.




Politie Hollands Midden