Gemeente Nieuwegein

Gemeente presenteert projectplan aanpak problemen Hildo Kropstraat en omgeving

Het college van B&W heeft het projectplan voor de aanpak van de problemen in de Hildo Kropstraat en omgeving vastgesteld. In dit gebied speelt al lange tijd een aantal problemen. In de gemeenteraad van december 2004 is afgesproken dat de problemen vanaf nu serieus moeten worden aangepakt. De afgelopen tijd heeft de gemeente daarom samen met de politie de problemen geïnventariseerd. Om een goed beeld te krijgen zijn ook bewoners benaderd. Vervolgens is bekeken hoe en door wie de problemen kunnen worden aangepakt. Dit is allemaal opgenomen in het projectplan Hildo Kropstraat e.o. Nu wordt gestart met de uitvoering. Het uiteindelijke doel is een veilige en schone Hildo Kropstraat en omgeving voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Om dat te bereiken wordt een gezamenlijke inspanning gevraagd van alle betrokkenen.

Problemen en aanpak
Bij de inventarisatie van de problemen is een onderscheid gemaakt in primaire en secundaire problemen. De primaire problemen zijn meetbaar of worden meetbaar gemaakt. Daardoor is makkelijker te bepalen of de aanpak is geslaagd. De secundaire problemen zijn moeilijker te meten, waardoor het ook lastiger is te bepalen of de aanpak is geslaagd.

Primaire problemen en aanpak:


* Het optreden tegen en voorkomen van illegale vestiging van bedrijven in de Hildo Kropstraat en omgeving: gemeente stelt een inventarisatielijst op en bepaalt waar handhaving nodig is en start de handhavingstrajecten.

* Een schoon en net aangezicht van de wijk: de gemeente stelt vast hoe de situatie nu is. Er worden afspraken met ondernemers gemaakt over het schoonhouden van de omgeving en eventueel wordt er vaker gereinigd.
* Overlast door straathandel in drugs en panden waar gebruikt en mogelijk gehandeld wordt: Politie bezoekt de wijk vaker en treedt zonodig verbaliserend op. Verder worden er controles toegepast in het kader van de Opiumwet.

* Verminderen van andere vormen van overlast : afspraken maken met omwonenden over meldingen, nadere analyse van beschikbare cijfers door de politie.

* Verhogen van het gevoel van veiligheid: gemeente houdt een meting van de huidige situatie. Verder moet de aanpak van alle problemen bedragen aan een veiliger gevoel.

* Parkeeroverlast: de situatie wordt geanalyseerd en zonodig worden er verkeersmaatregelen genomen. Politie en stadswacht houden controles en treden als het mogelijk is verbaliserend op.

Onder secundaire knelpunten vallen te hard rijden, milieuvervuiling, niet houden aan eenrichtingsverkeer en geluidsoverlast. Bij deze problemen worden er wel maatregelen genomen maar wat het effect daarvan is, is moeilijker vast te stellen.
Voor alle problemen geldt dat ze zeer verschillend van aard zijn en soms niet binnen korte tijd kunnen worden opgelost. Dat geldt bijvoorbeeld voor de aanpak van de illegale bedrijven. Het doorlopen van juridische procedures vergt veel tijd en kan wel twee jaar duren.

Actie politie
Sinds eind januari is de politie in Nieuwegein extra aanwezig in de omgeving van de Hildo Kropstraat. Hiermee wil de politie het gevoel van veiligheid in buurt verhogen en beter zicht krijgen op welke personen in het gebied verblijven en wat ze doen.
De acties van de politie zijn gericht op het opsporen van strafbare feiten en het handhaven van de openbare orde. Inmiddels zijn er zo'n 100 bekeuringen uitgedeeld en is een aantal verdachte personen aangehouden. Ook is er een heterdaad aanhouding verricht bij een inbraak (zie hiervoor www.politie.nl.

Samenwerking
Om tot goede oplossingen te komen en acties op elkaar af te stemmen is het nodig dat gemeente, politie, bewoners en ondernemers met elkaar samenwerken. Daarom heeft de gemeente een projectgroep opgericht, waarin al deze groepen zijn vertegenwoordigd. Deze projectgroep komt elke zes weken bijeen en bespreekt dan de voortgang.

Invoerdatum 7-3-2005