Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, 7 maart 2005

`Beverwijk Voorhoedegemeente met unieke pilot'

UITTREKSELS UIT GBA NU GEHEEL DIGITAAL ONTSLOTEN

De gemeente Beverwijk is de eerste gemeente in Nederland die uittreksels uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) geheel digitaal gaat leveren. Vanaf vandaag gaat een aantal inwoners van Beverwijk het nieuwe systeem testen en eind maart kunnen alle inwoners van Beverwijk een uittreksel digitaal aanvragen en ontvangen. De zeer geavanceerde manier van uitleveren is gebouwd in een samenwerkingsverband tussen GemeenteWeb, Pink Roccade en Gemnet CSP.

Doorbraak in digitale dienstverlening
Het was al mogelijk om een uittreksel uit het GBA via VIP Totaal (digitale balie van GemeenteWeb) aan te vragen. Alleen werd het document nog per post naar de aanvrager verstuurd. Met de nieuwe oplossing wordt ook deze laatste stap digitaal gezet. Dit betekent dat een bezoeker na betaling (dat direct wordt geregeld met de BNG Internet Kassa) het uittreksel digitaal krijgt aangeleverd en dit document kan doorsturen naar de organisatie die het document moet ontvangen. Om dit alles te realiseren is er samengewerkt met Pink Roccade en Gemnet CSP. GemeenteWeb heeft, als projectleider, samen met PinkRoccade de koppeling naar de back-office van de gemeente gerealiseerd, waardoor digitale uitgifte mogelijk wordt. Hiervoor is het gegevensmagazijn van PinkRoccade ingezet. Met Gemnet CSP wordt samengewerkt op het gebied van digitale ondertekening van het document. Dit gebeurt met WebSign, een nieuwe dienst voor ondertekening van officiële documenten. Voor het ondertekenen van het document maakt WebSign gebruik van het nieuwe `Services Certificaat' van PKIoverheid. Voor de verificatie van de persoonsgegevens van de aanvrager heeft GemeenteWeb een koppeling met DigiD (Burgerpin) gerealiseerd. Al met al betekent deze nieuwe manier van werken een doorbraak in digitale dienstverlening die uniek is in Nederland.

Voorhoedegemeente
Op 3 maart is Beverwijk door EGEM aangemerkt als één van de voorhoedegemeenten in Nederland. Dit betekent dat de gemeente Beverwijk gaat fungeren als testgemeente voor onderzoek en pilots van het Programma Andere Overheid.

Efficiënt en klantgericht
GemeenteWeb heeft de afgelopen periode een zeer uitgebreid workflowmanagementsysteem, in combinatie met een Web Intake Systeem, ontwikkeld, genaamd VIP Totaal. Met dit systeem is het heel eenvoudig geworden voor gemeenten om al hun producten en diensten digitaal te ontsluiten via de website. Met dit digitale loket kunnen inwoners de status van hun aanvraag ook volgen via het Internet. Zo zien ze precies hoe lang het nog duurt voordat de aanvraag wordt voltooid en zij hun dienst of product zullen ontvangen. Dit zorgt voor een enorme efficiencyslag bij gemeenten die minder handelingen moeten verrichten voor het uitleveren van een product of dienst. Bovendien gaat de klantgerichtheid van gemeenten met sprongen vooruit. Inwoners zijn niet meer gebonden aan balietijden en kunnen hun aanvraag volgen via het Internet. Dit vangt weer veel telefoonverkeer af bij de gemeente. Daarnaast wordt er een persoonlijk archief opgebouwd van producten en diensten die bij de gemeente zijn besteld.

Complete digitale balie
Inmiddels is VIP Totaal doorgegroeid naar een complete digitale balie. WOZ-gegevens kunnen worden bekeken en GemeenteWeb is ook een samenwerkingsverband aangegaan met het Kadaster voor het digitaal ontsluiten van Kadastrale gegevens. "Het is de bedoeling dat inwoners straks met één inlog bij alle relevante gegevens vanuit de Overheid kunnen komen," zegt John Heins, directeur van GemeenteWeb. "Het moet eenvoudig zijn om alle

producten en diensten van de gemeente te bestellen en te ontvangen via Internet. Wij werken hierbij aan het aanbieden van een complete digitale balie waar dit alles mogelijk is. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden om ook zoveel mogelijk diensten mobiel bereikbaar te maken. Uiteindelijk leidt dit tot een klantgerichte gemeente die ook nog eens veel efficiënter kan werken en de kosten kan beheersen."

Nieuwe kansen
Het digitaal aanbieden van uittreksel uit het GBA leidt ook tot nieuwe kansen in de dienstverlening. Bijvoorbeeld voor scholen en organisaties. Heins: "Scholen hebben voor de leerlingen in het examenjaar een uittreksel uit het Geboorteregister nodig. Op dit moment moeten scholen veel moeite doen om aan die uittreksels te komen. Samen met de gemeente Beverwijk onderzoeken wij of het mogelijk is scholen in de gelegenheid te stellen om deze uittreksels voor hun leerlingen aan te vragen en digitaal te ontvangen. Dit zal een enorme sprong vooruit zijn. Maar denk ook aan organisaties als begrafenisondernemers of notariskantoren die vaak een uittreksel nodig hebben. Het zou een enorme winst zijn wanneer deze organisaties een uittreksel digitaal zouden kunnen aanvragen en ontvangen."

Generieke oplossing
Bij het project is gebruik gemaakt van generieke oplossingen. "Dit hebben we heel bewust gedaan," zegt Heins. "Het gehele traject is voor iedere gemeente in te zetten en herhaalbaar. Doordat we op deze manier werken is de oplossing ook bereikbaar voor de kleinere en middelgrote gemeenten. Door generiek te werken kunnen we de kosten lager houden en is het voor iedere gemeente interessant. Sterker nog: de meeste gemeenten zullen zeer snel gaan besparen na het implementeren van deze methode."

Informatiedag
Inmiddels hebben diverse gemeenten zich al aangemeld voor de nieuwe koppeling. De samenwerking tussen de drie partijen zal dan ook verder worden voortgezet. Binnenkort zullen bestuurders en medewerkers worden uitgenodigd om een speciale presentatie van de gemaakte oplossing bij te wonen en met elkaar te bespreken hoe deze oplossing op een goede manier kan worden toegepast voor het digitaal ontsluiten van meer producten en diensten. Overheden worden hiervoor op korte termijn uitgenodigd.

Over GemeenteWeb
GemeenteWeb is ontstaan als een landelijk platform dat zich inzet voor gemeenten op het Internet. Het heeft de laatste jaren veel ervaring opgedaan met het ontwikkelen van een duidelijke visie op het gebruik van Internet en Intranet bij gemeenten. De organisatie richt zich op het gebied Internet / organisatie / communicatie en begeleidt vele organisaties op dit gebied. Inmiddels heeft GemeenteWeb zich ontwikkeld tot een full-service Internetorganisatie voor gemeenten en biedt het zowel consultancydiensten, webapplicaties en (draadloos) internettoegang. Daarnaast doet GemeenteWeb continue onderzoek naar het gebruik van Internet door gemeenten.

Over PinkRoccade
PinkRoccade versterkt de bedrijfsprocessen van haar opdrachtgevers met intelligente en doelmatige toepassingen van ICT-technologie. Zowel op strategisch, operationeel als beheersmatig niveau, zodat opdrachtgevers zich volledig kunnen richten op hun kernactiviteiten. Organisaties die werken met informatie-intensieve processen, zoals overheden, financiële dienstverleners, industrieën en zorgaanbieders, treffen in PinkRoccade een ervaren en betrouwbare partner. PinkRoccade heeft 7.000 medewerkers en is in Nederland één van de grootste ICT-dienstverleners.

Over Gemnet CSP
Gemnet CSP ondersteunt overheden en organisaties uit de publieke sector om de betrouwbaarheid van elektronische gegevensuitwisseling te vergroten. De dienstverlening bestaat uit certificaten en andere diensten die bijdragen aan betrouwbare digitale communicatie. En dat is een belangrijke voorwaarde voor een goed functionerende elektronische overheid.
De certificaten van Gemnet CSP maken het mogelijk om personen te authenticeren, identificeren, gegevens te versleutelen en een elektronische handtekening te plaatsen. Naast certificaten levert Gemnet CSP diensten voor het ondertekenen van documenten (WebSign) en beveiligd telewerken. Uitgangspunt van Gemnet CSP is het ontwikkelen van één infrastructuur waarmee 'digitale sleutelbossen' worden voorkomen.