Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Nieuw Barendrechts initiatief tegen vandalisme en vernielingen: Meldlijn Vandalisme: ( (0800) 6 336 336

BARENDRECHT (Maandag 07 maart 2005) - De gemeente Barendrecht en de politie slaan de handen ineen voor een nieuw initiatief: de 'Barendrechtse Meldlijn Vandalisme'. Op het gratis telefoonnummer (0800) 6 336 336 kunnen bewoners met ingang van donderdag 10 maart terecht als ze informatie hebben over van vernielingen of vandalisme in Barendrecht of over plegers van dergelijke strafbare feiten. Bellen kan 24 uur per dag en zeven dagen per week, de Meldlijn Vandalisme is dus altijd bereikbaar. Bovendien kan er desgewenst ook volledig anoniem worden gebeld. Om de nieuwe meldlijn onder de aandacht te brengen start de gemeente deze week met een uitgebreide informatie- en advertentiecampagne

Mensen die contact opnemen met de 'Meldijn Vandalisme' moeten aan de hand van een bandje een aantal stappen doorlopen. Daarbij krijgt men ruim de gelegenheid om de betreffende informatie zo uitgebreid en gedetailleerd mogelijk in te spreken. Het doorgeven van de eigen gegevens mag wel, maar is zeker niet verplicht. De ingesproken informatie wordt dagelijks uitgeluisterd door de Barendrechtse politie, die er vervolgens mee aan de slag gaat. Op meldingen die binnenkomen bij de Barendrechtse Meldlijn Vandalisme kan dus, gezien het feit dat men een bandje in moet spreken, niet direct actie worden ondernomen. Mensen die 'live' getuige zijn van vandalisme of vernielingen en actie verwachten van de kant van de politie wordt daarom aangeraden in een dergelijk geval rechtstreeks contact op te nemen met (0900) 8844, het landelijke nummer van de politie voor niet spoedeisende zaken. De Barendrechtse Meldlijn Vandalisme moet overigens niet worden verward met de landelijke meldlijn 'Meld Misdaad Anoniem' (0800 - 7000). Deze landelijke meldlijn is gericht op de misdaad en criminaliteit en niet op vandalisme. Voor meer informatie 'Meld Misdaad Anoniem' kan men kijken op internet (www.meldmisdaadanoniem.nl). De Barendrechtse meldlijn is expliciet op het vandalisme gericht in de gemeente Barendrecht.

In 2004 ruim E 250.000 schade door vandalisme
Met de nieuwe meldlijn trekken de gemeente Barendrecht en de politie ten strijde tegen het vandalisme. Zo bedroeg de schade aan gemeentelijke eigendommen (gebouwen, verkeersborden, lantaarnpalen, etc.) door vandalisme vorig jaar in totaal ruim E 250.000. En dat is nog exclusief schades door vandalisme aan particuliere eigendommen en aan eigendommen van andere publieke organisaties. Hierbij moet overigens wel worden opgemerkt dat het aantal aangiften in 2004 met 10% is gedaald ten opzichte van 2003. Het vandalisme is de plaatselijke politiek al tijden een doorn in het oog. Mede daarom publiceert de gemeente al enige tijd maandelijks de vandalismecijfers, in de hoop dat bewoners van Barendrecht zich meer bewust worden van de enorme kosten die met vandalisme gepaard gaan. De Meldlijn Vandalisme is nu de volgende stap. Op basis van de informatie die binnenkomt, hoopt de politie Barendrechtse vandalen op het spoor te komen. De meldlijn is overigens een proef. Na een half jaar en na een jaar worden de resultaten in kaart gebracht, waarna wordt besloten of het zinvol is om de meldlijn te continueren.

Noot voor de pers,