Partij van de Arbeid


Den Haag, 07 maart 2005


Vragen van de leden Dijsselbloem en Van Dam (PvdA) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie en de staatssecretaris voor Cultuur en Media


over de licentie voor de Nederlandse Moslim Omroep


* Is het u bekend dat de Nederlandse Moslim Raad en het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) op aandringen van het Commissariaat voor de Media samen een stichting moeten oprichten aan wie de zendlicentie voor de Nederlandse Moslim Omroep zal worden overgedragen?


* Bent u het met ons eens dat het CMO geen kerkgenootschap is, noch een genootschap op geestelijke grondslag?


* Zo nee, bent u het dan niet met ons eens dat een op initiatief van de overheid opgericht overlegorgaan per definitie geen kerkgenootschap of genootschap op geestelijke grondslag kan zijn, aangezien kerk en staat in Nederland gescheiden zijn en moeten blijven? Zo ja, bent u het met ons eens dat op basis van artikel 39f van de Mediawet derhalve geen zendlicentie kan worden verstrekt aan het CMO of aan de genoemde stichting waarin het CMO participeert?


* Welke mogelijkheden hebt u om de opvatting van het Commissariaat voor de Media aan te vechten? Bent u bijvoorbeeld bereid de beslissing van het Commissariaat door de rechter te laten toetsen?


* Herinnert u zich dat de leden van het CMO benoemd zijn op basis van door de overheid opgestelde statuten? Bent u het met ons eens dat het onwenselijk is dat deze door de overheid benoemde leden 50% zeggenschap krijgen over de invulling van de zendtijd van de zendgemachtigde? Vindt u die zeggenschap verenigbaar met enerzijds de scheiding van kerk en staat en anderzijds de gewenste onafhankelijkheid van omroepen van de overheid?


* Waarom is de Contact Groep Islam, waarin de Ahmadiyya koepel (ULAMON), de Alevietische koepel (HAK.DER), de Sjiietische koepel, (Sjiietische Raad) zich hebben verenigd, bij deze heroverweging van de zendmachtiging voor de moslims in Nederland niet betrokken?


* Is het denkbaar dat een ander overlegorgaan, bijvoorbeeld het Interkerkelijk Contact Overheidszaken, zendgemachtigde wordt voor de christelijke kerkgenootschappen in ons land? Zo nee, waarom niet?


Zie ANP, 3-3-2005