Ingezonden persbericht


Microsoft annonceert uitgebreide SQL Server 2005 productfamilie

Toegespitst op diverse doelgroepen; SQL Server 2005 Express Edition gratis

Schiphol-Rijk, 7 maart 2005 - SQL Server, Microsoft's algemeen toepasbare database- en analyseproduct, zal in de 2005 versie beschikbaar komen in vier edities. Door deze samenstelling zullen klanten gemakkelijker dan voorheen een SQL Server versie kunnen vinden die nauw aansluit bij hun behoeften. In vergelijking met andere oplossingen biedt SQL Server 2005 ongeëvenaarde meerwaarde en functionaliteit voor een zeer concurrerende prijs

De vier nieuwe edities bieden eigenschappen uiteenlopend van grote beschikbaarheid via robuuste schaalbaarheid tot geavanceerde gereedschappen voor business intelligence oplossingen. Alle edities zijn ontworpen om gebruikers binnen een organisatie meer werkkracht te bieden door een veiliger, betrouwbaar en productiever datamanagementplatform. Omdat SQL Server deel uitmaakt van Windows Server System profiteren klanten ook van bijkomende voordelen waaronder lagere eigendomskosten en een kortere ontwikkeltijd. Dit is het gevolg van de betere beheerbaarheid en verdergaande integratie die voortvloeien uit de gemeenschappelijke ontwerpstrategie voor het gehele Windows Server System-aanbod.

De SQL Server 2005 productfamilie wordt leverbaar in de volgende edities: * SQL Server 2005 Enterprise Edition, een compleet data- en analyseplatform voor grote bedrijfskritische applicaties; * SQL Server 2005 Standard Edition, een compleet data- en analyseplatform voor middelgrote bedrijven; * SQL Server 2005 Workgroup Edition, een betaalbare, eenvoudig te gebruiken en simpel te beheren databaseoplossing voor kleine tot middelgrote organisaties; en * SQL Server 2005 Express Edition, een gratis, eenvoudig te gebruiken versie van SQL Server 2005 ontworpen om eenvoudige datagestuurde applicaties te ontwikkelen.

Naast de SQL Server 2005 productfamilie kondigt Microsoft ook de SQL Server 2000 Workgroup Edition aan. Dit product richt zich op dezelfde doelgroep als SQL Server 2005 Workgroup Edition, maar is gebaseerd op de functionaliteit van SQL Server 2000.

Tegelijkertijd kwam Dell met het nieuws dat het als eerste fabrikant OEM-versies van de Workgroup en Standard Editions van zowel SQL Server 2000 als SQL Server 2005 op bepaalde computersystemen gaat leveren. Beide versies zijn bestemd voor kleine tot middelgrote bedrijven. Dell meldde dat het een nieuw prijs/prestatierecord ($1,40/tpmC) heeft neergezet met SQL Server 2000 Workgroup Edition op Dell PowerEdge servers. Deze uitkomst betreft een verbetering van 10 dollarcent van het vorige record, dat eveneens op naam stond van Dell en Microsoft, maar dat behaald werd met SQL Server 2000 Standard Edition. Deze nieuwe benchmarks onderstrepen dat kleine en middelgrote bedrijven geen prestaties hoeven in te leveren om over een betaalbare en complete databaseoplossing te kunnen beschikken.

Flexibele licentie voor SQL Server 2005
Met SQL Server 2005 kunnen organisaties profiteren van Microsofts multicore licentiemodel, volgens welke het gebruik van dit product per fysieke processor wordt afgerekend. Dit nieuwe model zorgt ervoor dat gebruikers het maximale rendement uit hun technologie-investering kunnen halen.

Ook op het gebied van bedrijfszekerheid vertegenwoordigt deze productlijn een nieuwe mijlpaal binnen de industrie: als eerste databasefabrikant staat Microsoft het toe dat organisaties passieve failover-servers met SQL Server 2005 opstellen, zonder daarvoor additionele licenties te moeten aanschaffen. Hierdoor kunnen deze tegen lage kosten uiterst beschikbare omgevingen ontwikkelen.

Licenties op SQL Server 2005 kunnen op de volgende drie manieren worden aangeschaft: * Processorlicentie: een aparte licentie voor elke processor van een server waarop SQL Server draait; * Server plus device-CAL's (Client Access Licensing): een aparte licentie voor elke server waarop SQL Server draait, plus een CAL voor elke client-machine; * Server plus gebruikers-CAL's: een aparte licentie voor elke server waarop SQL Server draait, plus een CAL voor elke gebruiker die de server benadert.

SQL Server 2005 Enterprise Edition
SQL Server 2005 Enterprise Edition is een volledig geïntegreerd datamanagement- en analyseplatform voor bedrijfskritische applicaties. Deze editie beschikt over vele nieuwe mogelijkheden die tegemoet komen aan de vraag van grote organisaties. Naast de functionaliteit van SQL Server 2005 Standard Edition voorziet de Enterprise Edition onder meer in datapartitionering, mirroring en complexe analyses. Verder komt ook de SQL Server 2005 Developer Edition beschikbaar, bestemd voor ontwikkelaars die op SQL Server gebaseerde applicaties willen bouwen en testen.

SQL Server 2005 Standard Edition
SQL Server 2005 Standard Edition is een compleet datamanagement- en analyseplatform voor middelgrote bedrijven en infrastructuren die zeer bedrijfszekere systemen vereisen. Deze editie bevat de extra functionaliteit die voorheen alleen beschikbaar was in SQL Server 2000 Enterprise Edition, zoals grote bedrijfszekerheid met database-mirroring en clustering, en geïntegreerde 64-bit ondersteuning van zowel x64- als Itanium-systemen. De Standard Edition ondersteunt maximaal vier processors en stelt geen beperkingen aan de omvang van de database of aan het systeemgeheugen. SQL Server 2005 Standard Edition wordt geleverd met SQL Server Integration Services, SQL Server Analysis Services en SQL Server Reporting Services.

SQL Server 2000 en SQL Server 2005 Workgroup Edition De Workgroup Edition is de nieuwste toevoeging aan zowel de SQL Server 2000, als de SQL Server 2005 familie. Deze editie verschaft een betaalbare, eenvoudig te gebruiken en te beheren databaseoplossing die specifiek ontworpen is voor kleine tot middelgrote organisaties. Het is de ideale keuze voor organisaties die op zoek zijn naar uitgebreide databasemogelijkheden met meer schaalbaarheid dan SQL Server 2005 Express Edition. Workgroup Edition ondersteunt maximaal twee processors, een onbeperkte databaseomvang en twee gigabyte geheugen. Dit is een complete databaseoplossing voor een extreem lage prijs.

SQL Server 2005 Express Edition
SQL Server 2005 Express Edition vervangt Microsoft Data Engine (MSDE) voor SQL Server 2000 en is een gratis en verder te distribueren versie van de SQL Server 2005 database-engine. Voor beginnende ontwikkelaars is de Express Edition de snelste manier om kleine, datagedreven applicaties te leren schrijven en gebruiken. SQL Server 2005 Express Edition zal gratis via het web beschikbaar worden gesteld.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een bekend innovator op het gebied van software, diensten en technologie voor zowel zakelijk als persoonlijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan oplossingen en diensten die mensen en organisaties overal ter wereld in staat stelt hun ambities te verwezenlijken.



Ingezonden persbericht