Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Noord Afrika en Midden-Oosten

Afdeling Midden-Oosten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

7 maart 2005

Behandeld

Roger van Laak


Kenmerk


- DAM-092/05

Telefoon


- +31 (0)70-3485192


Blad


- 1/2

Fax


- +31 (0)70-3486639


Bijlage(n)


- 1

E-Mail


- dam@minbuza.nl


Betreft

Vragen van de leden Huizinga-Heringa (ChristenUnie), Koenders (PvdA) en Van der Staaij (SGP) over de mogelijke sluiting van stemlokalen in Irak.

Graag bied ik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Huizinga-Heringa (ChristenUnie), Koenders (PvdA) en Van der Staaij (SGP) over de mogelijke sluiting van stemlokalen in Irak. Deze vragen werden ingezonden op 4 februari 2005, met kenmerk 2040507730.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Huizinga-Heringa (ChristenUnie), Koenders (PvdA) en Van der Staaij (SGP) over de mogelijke sluiting van stemlokalen in Irak.

Vraag 1
Kent u het bericht dat duizenden christenen in Irak afgelopen zondag, 30 januari 2005, niet hebben kunnen stemmen? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Is het waar dat in tenminste zes Noord-Iraakse steden de stemlokalen gesloten bleven, zonder dat dit vooraf bekend gemaakt was?Vraag 3 Zijn u gegevens bekend welke groepen etnische en religieuze minderheden hierdoor gedupeerd zijn?

Antwoord
Op basis van beschikbare informatie kan gesteld worden dat de verkiezingen in de provincie Nineveh niet geheel vlekkeloos zijn verlopen en dat daarover formeel geklaagd is door Irakezen van christelijke huize. Uit onderzoek van de onafhankelijke Iraakse kiescommissie is gebleken dat zeker in één dorp (met grotendeels christelijke inwoners) het kieslokaal niet geopend is. Elders is een kieslokaal te laat geopend.

De schatting is dat maximaal 12.000 personen, merendeels christenen, geen geldige stem hebben kunnen uitbrengen. Hoeveel daarvan ook daadwerkelijk voornemens waren hun stem uit te brengen, is niet bekend.

Berichten dat in tenminste zes Noord-Iraakse steden de stemlokalen gesloten bleven zonder dat dit vooraf bekend was gemaakt, kunnen dezerzijds niet bevestigd worden.

Vraag 4
Deelt u de aan Assyrische zijde bestaande overtuiging dat de sluiting van deze stemlokalen met name bedoeld was om Assyrische christenen te verhinderen hun stem uit te brengen, of houdt u het voor mogelijk dat dit de reden is?

Antwoord
Voor zover bekend werden bovengenoemde stemlokalen niet of te laat geopend vanwege de veiligheidssituatie. Ik heb geen aanleiding aan te nemen dat het niet of te laat openen van de stemlokalen tot doel had Assyrische christenen te verhinderen hun stem uit te brengen.

Vraag 5
Bent u bereid om - indien de berichten op waarheid berusten - samen met andere (Europese) regeringen, naar de Iraakse autoriteiten en de gekozen Nationale Assemblee uw zorgen over de gang van zaken uit te spreken? Bent u bereid uw mogelijkheden te gebruiken zodat een herhaling hiervan voorkomen wordt bij de volgende verkiezingen in Irak?

Antwoord
Binnen enkele weken zal de onafhankelijke kiescommissie van Irak met een rapport komen naar aanleiding van klachten met betrekking tot de verkiezingen. Vooruitlopend hierop zie ik geen aanleiding de Iraakse autoriteiten in dezen te benaderen.

In algemene zin kan gesteld worden dat de Europese Unie van oordeel is dat de verkiezingen in Irak, gelet op de zeer moeilijke omstandigheden, op bevredigende wijze zijn verlopen. De Europese Unie zal de Iraakse autoriteiten bij het vervolg van het politieke proces en de aankomende volksraadplegingen (het constitutioneel referendum in het najaar en de algemene verkiezingen in december) blijven ondersteunen. Daarbij is uiteraard van belang dat alle Irakezen die dat wensen hun stem kunnen uitbrengen. De Europese Unie is van mening dat een brede vertegenwoordiging van de Iraakse samenleving bij het politieke en constitutionele proces verzekerd dient te worden.


1) www.nd.nl

===